Provtagning av coronaviruset. Foto: TT/Ola Berg-Rusten

Äldre på särskilt boende smittade – upptäcktes efter slumpmässig provtagning

Uppdaterad
Publicerad

Under onsdagen bekräftades att två personer på ett särskilt boende i Kalmar län smittats av covid-19.

Under onsdagen bekräftades att två personer på ett särskilt boende i Kalmar län smittats av covid-19. 

De smittade, som är en man i 85-årsåldern och en kvinna i 90-årsåldern, upptäcktes efter att infektionskliniken vid Länssjukhuset i Kalmar under tisdagen började med slumpmässiga provtagningar på särskilda boenden och äldreboenden i länet. Provsvaren kom under onsdagen. 

– Under dagen har vi informerat personalen på boendet och inlett kontaktspårning. Genom att tidigt hitta smitta och stoppa spridning kan vi rädda liv bland våra äldre, säger smittskyddsläkare Lisa Labbé Sandelin.

Amittskyddsläkare Lisa Labbé Sandelin

Oklart hur de smittats

Det har också påbörjats ett arbete för att försöka ta reda på hur personerna blivit smittade och om fler på boendet kan ha drabbats. 

– Smittspårning tar ofta några dagar, innan man har kartlagt färdigt. Det är för tidigt i dagsläget att säga hur det gått till, men vi vet att särskilda boenden är en riskmiljö.  

Varför testas inte alla som jobbar med äldre? 

– Vi har brist på reagenser som man använder på labbet för att utföra testerna. Det är en europeisk bristsituation. Från början hade vi också brist på provtagningspinnar, men de har vi lyckats skaka fram. Vi skulle vilja provta många fler, som till exempel vårdpersonal. I dagsläget är vi tyvärr tvungna att prioritera ganska hårt, säger Lisa Labbé Sandelin. 

Till och med tisdagen hade 260 personer provtagits i länet för covid-19 och 18 personer har hittills bekräftats smittade. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer