Grönkullaskolan är en av två skolor i Alvesta som tar emot 60 procent av eleverna som själva är, eller har föräldrar som är födda utomlands.

Stor segregation på skolorna i Alvesta

Uppdaterad
Publicerad

I Alvesta kommun har ingen skola en sammansättning som liknar den i kommunen vad gäller andelen barn med utländsk bakgrund.

I stället är mer än 60 procent av den här elevgruppen samlad på två av kommunens åtta grundskolor.

I hela Alvesta har 32 procent av grundskoleeleverna utländsk bakgrund. Och att den här elevgruppen är snett fördelad, främst i de centrala delarna av Alvesta, är ingen nyhet för Björn Tisjö (M) som är andre vice ordförande i utbildningsnämnden i Alvesta.

– Jag vet att det är stor skillnad mellan just Prästängsskolan och Grönkullaskolan och att fördelningen är ungefär 80-20 åt båda hållen. Grunden till det här att vi har en stark bostadssegregation i Alvesta där i stort alla hyresrätter finns, säger Björn Tisjö.

Segregerad skola

Ny skola kan lösa problemet

Frågan om en ny skola har varit aktuell i Alvesta flera år. I de diskussionerna har en centralt placerad skola, med barn från båda sidorna av centrala Alvesta funnits med, men Björn Tisjö säger att skolans kvalitet är det viktigaste för honom.

– Integrationen är viktig men den kommer inte först för mig.

Samtidigt berättar han att det finns föräldrar som flaggat för att de kan tänka sig att flytta sina barn till friskolor om de ändå måste byta skola inom Alvesta.

Får signaler om byten till friskolor

– Det är signaler som jag får. Man är orolig för att om det skulle bli fler som behöver hjälp i klassrummet för att de exempelvis inte är så bra på svenska, så är de rädda för att deras barn inte ska få studiero. Även om jag inte är säker på att det finns fog för den oron, så menar jag att vi måste ha med det i beräkningen när vi planerar den nya skolan, säger Björn Tisjö.

Nyköping är en kommun som försökte att bryta segregationen genom att bygga en ny, stor högstadieskola där elever från olika delar av staden skulle mötas. Men i det fallet ledde det till en tydlig så kallad ”White Flight”, det vill säga att barn med svensk bakgrund och välutbildade föräldrar i stället flyttade till friskolor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Segregerad skola

Mer i ämnet