Isra och Sofia Adbi Mohamed tycker det är bra att skolan har nära kontakt med föräldrarna. Foto: Moa Ferm/SVT

De var missnöjda med områdets skolor – startade en egen

Uppdaterad
Publicerad

För nio år sedan bestämde sig en grupp föräldrar som var missnöjda med områdets skolor för att starta en egen skola. Nu sticker Kista International School ut, inte bara som en av Stockholms mest segregerade skolor, utan även för sina goda resultat.

Det började som ett läxhjälpsprojekt i Rinkeby Folkets hus på slutet av 90-talet. Idag har Kista International School drygt 400 elever och håller till i Akallaskolans gamla lokaler.

– Vårt mål var att visa att barnen som kommer från Rinkeby, Tensta eller Husby kan uppnå målen, oavsett vilken bakgrund de har, säger Mohamed Hagi Farah, ordförande i skolans föräldraråd.

Hög behörighet till gymnasiet

De senaste åren har nästan alla elever som gått ut nian från Kista International School varit behöriga till gymnasiet. Det samtidigt som knappt hälften av eleverna på andra skolor i närområdet nått gymnasiebehörighet.

– Många av våra elever kommer från ganska utsatta områden och när eleverna börjar så har nästan alla svenska som andraspråk och då är det klart att undervisningen måste anpassas, säger Johan Segerfeldt, rektor Kista International School.

Små klasser, hög vuxentäthet och stöd på modersmål är tillsammans med den täta kontakten med föräldrarna det som skolan lyfter som några av anledningarna till de goda resultaten.

Skulle du säga att skolsegregation är ett problem?

– Nej, det behöver inte vara ett problem men man kan inte köra i samma form helt oberoende av vilka förutsättningarna är. Anpassar man undervisningen utifrån den verklighet man befinner sig i så spelar det ingen större roll, säger Johan Segerfeldt, rektor Kista International School.

Hör Mohamed Hagi Farah, en av föräldrarna som var med och startade skolan, och några elever på skolan, i videon ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.