Tvångsåtgärder vanligt när barn mår psykiskt dåligt

Publicerad

Barnombudsmannen kom i dag med en rapport som visar att barn och unga ofta utsätts för tvångsåtgärder när de mår psykiskt dåligt

En av dem är Anna, som Smålandsnytt berättade om i höstas och som bältades 100 gånger under det första halvåret på rättspsyk.

– Jag blev bältad direkt. Jag hade bara varit därinne i tjugo minuter, berättade Anna i höstas när Smålandsnytt träffade henne om sin första tid på Rättspsykiatriska Regionkliniken i Växjö.

Vad tänkte du kring det?

– Alltså det var ju läskigt. 

Ständiga tvångsåtgärder

Nu visar en rapport från Barnombudsmannen, som bland annat bygger på intervjuer med Anna, att hon inte är ensam om att som barn ha upplevt ständiga tvångsåtgärder inom psykiatrin. Och ett av problemen som rapporten pekar på är att lagen inte skiljer på om det är ett barn eller vuxen som hanteras.

– Barn finns inte i lagstiftningen och syns inte heller i handböckerna, och det gör att man har aldrig analyserat om de här tvångsåtgärderna är lämpliga att använda mot barn. Man har aldrig heller analyserat hur man ska tänka kring vilken hänsyn man ska ta till barn, och det tycker jag är allvarligt, säger Barnombudsmannen Fredrik Malmberg.

Större chans till hjälp

Smålandsnytt gick i höstas igenom hela Annas journal. Där står det bland annat att hon bältades uppemot 100 gånger under det första halvåret. Barnombudsmannen menar att både bältningarna i sig och att barn vårdas tillsammans med vuxna strider mot FN:s barnkonvention.

Tack vare familj och vänner

Dessutom visar deras undersökning att de barn som har bra stöd av sina anhöriga har större chanser att få hjälp. Och Anna håller med om det. Hon menar att det inte är rättspsykiatrin som har gjort henne frisk.

– Med hjälp av familjen och vänner och andra patienter har jag blivit bättre. Det är inte deras behandling som har gjort det stora jobbet, säger Anna till Smålandsnytt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.