Tvångssterilisering slopas

Uppdaterad
Publicerad

De som byter kön kommer inte längre att behöva sterilisera sig.

I dag röstade riksdagen igenom en proposition från socialdepartementet, om att ta bort kravet på att de som genomgår ett könsbyte måste sterilisera sig. HBT-rörelsen:s kamp för att få bort kravet om tvångssterilisering vid könsbyte är nu över.

För de transpersoner inom RFSL Kronoberg som just nu genomgår utredning om könsbyte är det ett välkommet beslut.

– Härligt faktiskt, man löser ingenting med att sterilisera en person som vill byta kön. Regeln har funnits sen 1972, så det är dags att modernisera regelverket, Joacim Benes ordförande för RFSL Kronoberg.

– Just nu är det fem personer som genomgår utredning om könsbyte, som blir väldigt väldigt glada att slippa sterilisering. Jag hoppas att man stoppar alla steriliseringar redan i dag.

Lagändringen kommer att träda i kraft den första juli 2013.

En dom i kammarrätten vid årsskiftet föregick dagens riksdagsbeslut. Den slog fast att tvångssteriliseringar vid könsbyte bryter både mot grundlagen och mot Europakonventionen.

Uppskattningsvis är det drygt 500 personer som sedan början av 70-talet har bytt kön.

RFSL kommer nu att gå vidare med att driva ett skadeståndskrav för dem som har tvångssteriliserats och cirka 160 personer har anmält sitt intresse.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer