Vissa delar av Stora Pene i Växjö har konkret förbud mot att hundar eller hästar badar. Foto: Privat

Nakenbadare tvingas bada tillsammans med kor

Uppdaterad
Publicerad

På badplatsen Stora Pene i Växjö badar kor tillsammans med andra badgäster. Detta tycker nudistbadare är äckligt och har skickat in en anmälan till kommunen.

Stora Pene i Växjö har en särskild plats för nudistbadare. Denna har nu fått besök av markägarens kor och andra djur, som också vill svalka sig i värmen.

Men klagomål har kommit in till kommunen om vilken smittorisk detta kan innebära. Något som kommunen i sin tur inte håller med om.

– Det är ohygieniskt. Det är EHEC och E. coli-bakterier som sprider sig i vattnet. Ingen vettig människa ska se till att sådant här händer 2018. De har till och med slängt stängslet så att kossorna kan komma ut, säger en av badgästerna.

Kommunen ser över ärendet

Kommunen håller med om att stängslet, som enligt utsago saknar fem pelare, ska ses över av markägaren. I övrigt önskar de mer respekt för de regler som finns.

– Korna är på den mark som markägaren har hand om. Ägaren har rätt att ha dem där. Sedan är det inte helt okej att ha dem på badplatsen när det är andra som vill bada där, säger Peter Bengtsson, anläggningschef på Kultur- och fritidsnämnden på Växjö kommun.

Vill se det som en engångsförteelse

Badgästerna som ogillar att kor badar på Stora Pene menar att det är fler än bara de som drabbas.

– Platsen ligger bara femtio meter från scoutstugan, så de har inte direkt tänkt till. Har vi tur är det här bara någon engångsgrej. Jag kan förstå att det är kris med mat och vatten till djuren, men det är äckligt, säger badgästen.

– Det är som att ingen vill komma till kritan med det i det här landet.

Ovanligt läge kan bli till lidande

Kultur- och fritisdnämnden anser att det rådande väderläget gör det nödvändigt för djur att svalka sig.

– När det är så torrt vill man ju inte att korna ska bli tvungna att nödslaktas. De måste få bada, äta och dricka. Jag ser ingen risk för smittspridning. Den enda risken med djuren är allergier eller att de trampar sönder platsen. Skulle det hända tar vi kontakt med markägaren, säger Peter Bengtsson.

Han säger att det är ”högst osannolikt” att smittspridning kommer ske när så många andra djur badar på platsen.

– Framför allt fåglar gör ifrån sig på platsen, så det är ju mycket spillning i sjöarna ändå.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.