Pizzeriaägarna Elie Mekhtar och Ronny Daoud såg fram emot att komma igång med verksamheten efter fyra månaders renovering. Men de stötte på patrull direkt efter öppnandet.

Öppnade Pizzeria ”Snickeboa” – Astrid Lindgren AB sätter stopp

Publicerad

En pizzeria i centrala Vimmerby får inte heta ”Snickeboa”, eftersom ordet är nära förknippat med Emil i Lönneberga. Det menar i alla fall företaget Astrid Lingren AB som äger rättigheterna till Astrid Lindgrens berättelser.

Den 27 november hade pizzerian öppningspremiär efter flera månaders renovering. Ägarna har investerat omkring två miljoner kronor på att inreda lokalen efter en snickarbo-miljö.

– Vi ville sticka ut och inte vara som alla andra pizzerior. Snickerboa passade perfekt, säger delägaren Eli Mekthar.

”Ta ner skylten”

Men en vecka senare fick Elie Mekthar ett telefonsamtal från Astrid Lindgren AB, med säte i Stockholm.

– Personen som ringde var snäll men bestämd. Hon sa att vi skulle ta ner skylten och att vi inte fick använda namnet Snickeboa eftersom det tillhör dem, säger han.

– Jag blev chockad eftersom vi hade dubbelkollat med Patent- och registreringsverket att det gick bra att heta så. Men hon sa att det är de som bestämmer.

Ska inte användas för reklam

Astrid Lindgren AB äger rättigheterna till Astrid Lindgrens berättelser och menar att Astrid själv var väldigt noga med att hennes karaktärer och namn bara fick användas för berättelserna, och inte för reklam för någonting annat.

– Även om snickerboa förstås är ett ord som funnits i småländskan länge, säger Olle Nyman, vd för Astrid Lingren AB.

Vore det inte bra för både Vimmerby och er att fler aktörer skapar större kännedom kring Astrid Lindgren och hennes berättelser?

– Vi vill gärna vara med och samverka kring det men då är det originalberättelsen som måste stå i fokus. Pizzerian är en verksamhet som inte har med berättelserna att göra, säger Olle Nyman.

Ska komma fram till en lösning

Pizzerian har nu i tre veckor funderat på hur de ska agera. Ägarna har upptäckt att flera företag runt om i Sverige använder ordet snickarbo eller snickarboa i olika kombinationer.

– Vi ska prata med Astrid Lindgren AB igen för att lyssna på deras åsikter. Vi vill veta varför andra företag får heta snickarboa men inte vi, säger Elie Mekthar på Snickeboa Pizzeria.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Vimmerby

Mer i ämnet