Två turister åtalas för djurplågeri efter att de lämnat kvar sin hund i en bil under tiden de spelade golf. Foto: Mikael Fritzon/TT

Turister lämnade hund i varm bil för att spela golf – åtalas för djurplågeri

Uppdaterad
Publicerad

Två turister åtalas vid Kalmar tingsrätt för djurplågeri. Detta efter att de lämnat sin hund i bilen utan nedvevade rutor och utan vatten i åtminstone 1,5 timme i Mönsterås kommun medan de spelade golf.

Det var i juni i år som turisterna ska ha lämnat sin hund i bilen vid Golfbanan i Mönsterås kommun.

Ett vittne ska ha sett bilen stå parkerad när han anlände till golfbanan och det var efter sin golftur som han såg att bilen var kvar och att det var en hund i. Han larmade polis till platsen.

Mönsterås

Hundens tillstånd försämrades

När polis anlände till platsen kontaktade de bärgare som skulle öppna bilen. Men efter en kort stund märkte polisen hur hundens tillstånd försämrades drastiskt.

Polisen krossade därför en ruta för att få ut hunden. Därefter hölls förhör med hund- och bilägarna på platsen.

Upp mot 47 grader

I förundersökningsprotokollet görs ett utlåtande från en veterinär som menar att en bil som står i 22 grader kan uppnå 47 grader på två timmar.

Veterinären menar också att en hund inte har samma förutsättningar att kyla ner sig som människor. Veterinären menar därför på att man utsatt hunden för lidande.

Turisterna åtalas nu vid Kalmar tingsrätt för djurplågeri.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Mönsterås

Mer i ämnet