Marie Torstensson var en av flera som uppmärksammade Internationella funktionshindersdagen. Foto: Jonatan Börjesson/Rikard Berglin

Tyst manifestation i Kalmar till stöd för funktionsvarierade

Uppdaterad
Publicerad

Ett 20-tal demonstranter samlades på Larmtorget i Kalmar för att manifestera sitt stöd för funktionsvarierade och deras situation. Detta i samband med att Internationella funktionshindersdagen inföll under tisdagen.

Marie Torstensson som representerar FUB, en intresseförening för utvecklingsstörda, samt Neuroförbundet, var en av de som hade samlats för att manifestera.

– Vi tycker inte att funktionshindrade får den hjälp och det stöd de behöver, säger hon.

”Lagstiftningen var kärleksfull”

Mer specifikt så anser demonstranterna att LSS (lagen om stöd och service till vissa funktionsvarierade) tappat sin humanistiska kärna över tid.

– Lagstiftningen var kärleksfull och omhändertagande när den stiftades i mitten på 90-talet men nu har den blivit hård och fyrkantig, säger Marie Torstensson.

Efter en kort samling på Larmtorget marscherade man till Domkyrkan under tystnad. Tystnaden symboliserade enligt demonstranterna regeringens tystnad i frågan om de funtionsvarierade.

Finns inga genvägar enligt socialministern

SVT Nyheter Småland har varit i kontakt med regeringskansliet och socialminister Lena Hallengren (S).

– LSS och assistans är långt ifrån hela vår funktionshinderspolitik, men när LSS inte funkar så fungerar inte resten heller. Idag är det så, assistansen funkar inte tillräckligt bra. Vi har befunnit oss där lite för länge. Därför är det min prio ett, två och tre den här mandatperioden att få assistansen att funka bra igen, skriver Lena Hallengren i ett mail till SVT.

– Jag har all respekt för alla er som är frustrerade och tycker att det tar för lång tid, men det finns inga genvägar för att göra om lagar, skriver Hallengren.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.