Nora Eklöv, 22 har helt blivit av med sin personliga assistans, eftersom kommunen hon flyttade till gjorde en annan bedömning än den kommun hon är uppvuxen i. Foto: Niclas Wimmerberg

Nora, 22, tvingas flytta hem till sina föräldrar

Uppdaterad
Publicerad

Nora Eklöv hade jobb och bostad klar i Stockholm. Nu har hon fått flytta tillbaka till sina föräldrar på Öland igen, efter att ha blivit av med sin assistans. På söndagen manifesterade hon tillsammans med tusentals andra i Sverige.

I centrala Kalmar hade ett drygt hundratal samlats för att visa sitt missnöje med regeringens LSS-politik. Och många av dom som förlorat sina personliga assistenter fanns på plats.

Nora Eklöv, 22 år från Mörbylånga på Öland flyttade till Stockholm där hon hade fått ett jobb. Men där bedömde kommunen hennes behov av personlig assistans på ett annat sätt än i hennes hemkommun Mörbylånga hade gjort.

– Då bedömde att jag inte har ett omfattande behov. De tillade också att de inte behövde bedöma på samma sätt som en annan kommun tidigare gjort, säger Nora Eklöv.

”Har påverkat hela mitt liv”

Fler än 1 000 personer har fallit ur personlig assistans sedan regeringen tillträdde. Många av dessa står idag helt utan stöd.

– Det har påverkat hela mitt liv, jag kan inte längre vara på plats på mitt jobb. Och jag får hela tiden ta hjälp av anhöriga. Jag tvingades flytta hem till mina föräldrar på Öland igen, säger Nora Eklöv.

Ett hundratal personer manifesterade under parollen ”Rädda LSS” i centrala Kalmar. Foto: Niclas Wimmerberg/SVT

Hon har överklagat beslutet, och har sökt assistanshjälp 88 timmar i veckan. Just nu jobbar hon på distans från Mörbylånga. Hon vill kunna ta sig till jobbet, till sjukhus eller ut över huvudtaget.

– Jag blir väldigt isolerad hemmavid. Men jag har stora förhoppningar om framtiden och tänker inte ge upp, säger hon.

Manifestationer runt om i landet

Tusentals människor manifesterade runt om i landet under internationella funktionshinderdagen på söndagen.

Många kräver ett starkare skydd av LSS-lagen, Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade, och protesterar mot regeringens politik när det gäller personlig assistans.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.