Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Har distriktet förtroende för Tomas Eneroth eller inte – följ med när SVT söker svar. Foto: Ellen Jöhnsson/SVT

Tystnaden från S om förtroendet för Eneroth – här söker SVT svar

Uppdaterad
Publicerad

Förtroendet för Tomas Eneroth (S) vilar på partidistriktet Kronoberg – där ingen i distriktsledningen vill uttala sig om förtroendefrågan idag. Men bakom kulisserna diskuteras hans framtid i riksdagen.

Förra veckan fick Tomas Eneroth fortsatt förtroende som infrastrukturminister av statsminister Magdalena Andersson. Samma dag inledde åklagare en förundersökning om sexuellt ofredande mot en partikamrat. Förundersökningen lades på onsdagen den 8/12 ner av åklagaren, men förtroendefrågan kvarstår, och den frågan bollas till distriktet i Kronoberg.

– Förtroendet ges av partidistriktet och oavsett om man har förtroende eller inte har förtroende så står jag bakom partidistriktet, svarade socialdemokraternas partisekreterare Tobias Baudin till SVT.

Men har distriktet förtroende eller inte idag? I klippet söker SVT svar från distriktsordföranden Robert Olesen (S) och andra i partidistriktet.

Inga svar om förtroendet

I veckor har SVT sökt representanter för Socialdemokraterna i Kronoberg för att fråga om partidistriktet har förtroende eller inte.

Ombudsmannen Otto Berglund och ordföranden Robert Olesen har inte velat ställa upp på en intervju med SVT. Robert Olesen hänvisar till sitt tidigare uttalande i Smålandsposten – om att han är ”besviken och förbannad” på Eneroth.

Källor till SVT säger också att det finns en irritation över att förtroendefrågan skickats ner till Kronoberg efter ministerutnämningen – samtidigt som Magdalena Andersson sagt att det inte finns någon anledning att betvivla Eneroths förklaring om att det var oavsiktligt.

– Hur kan hon veta det?, frågar sig en lokal socialdemokratisk politiker.

– Bara för att de hänvisar neråt uppifrån, betyder inte det att det är rätt. Vi skulle ju lika gärna kunna hänvisa uppåt, säger Växjös ombudsman Per Jodenius, samtidigt som han själv hänvisar frågan till Robert Olesen.

”Sopas under mattan”

Frågan om förtroendet är känslig att diskutera öppet, enligt källor till SVT. En orsak som nämns är att Tomas Eneroths flickvän, Malin Lauber, är kommunalråd i Växjö och ledamot i S-kvinnors förbundsstyrelse.

– Allt ska sopas under mattan. Ställer man frågor är man sedd som en bråkmakare, säger en källa som vill vara anonym.

Då diskuteras Eneroths framtid

Men bakom kulisserna ska det ske diskussioner om Eneroths framtid. Nu på söndag ska socialdemokraternas valberedning ha ett möte för att diskutera namn till riksdagslistan i nästa val. Då kommer förtroendet för Eneroth att tas upp.

– Jag tänkte gå laget runt och lyssna av hur det ser ut, säger Michael Sjöö, sammankallande i valberedningen, som avböjer en filmad intervju.

Blir förtroendet för Eneroth en viktig fråga på söndag?

– Alla som är förtroendevalda är i förtroendebranschen. Det gäller alla som står på listan.

Hur ser ditt förtroende för Eneroth ut?

– Jag tycker inte att mina kamrater i valberedningen ska höra på tv vad jag tycker, det vill jag berätta själv.

Kronobergs partidistirikt planerar att ha sin valkonferens den 19 mars, då kommer medlemmarna få avgöra Tomas Eneroths möjlighet till en framtid i riksdagen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer