Anna Hedh lämnar sina politiska uppdrag: ”Tystnadskultur och svågerpolitik”

Uppdaterad
Publicerad

Anna Hedh, tidigare socialdemokratisk EU-parlamentariker och Annika Brodin, socialdemokratisk ordförande för Kalmar hamn, har båda lämnat alla sina uppdrag för partiet. Annika hävdar att hon blivit utfryst – och Anna Hedh talar om tystnadskultur och svågerpolitik inom socialdemokratin i Kalmar.

Det är oerhört tung kritik som de båda kvinnorna riktar mot sitt parti. För dem var det helgens årsmöte, som fastställde listorna till höstens val, som blev droppen.

Annika Brodin säger att hon blivit utfryst, inte fått del av information, och att hon heller inte blivit kallad till möten.

-  Jag känner att jag har jobbat i motvind i så många år att det räcker nu. Mötet som var i lördags var det som fick min bägare att rinna över, säger Annika.

”Inte pratat med mig”

Det möte som hon syftar på är det årsmöte som fastställde de listor som Socialdemokraterna går till val på i höst.

– Utan att ha pratat med mig som är ordförande för en av verksamheterna i Kalmar, har valberedningen flyttat ner mig på listan, säger hon.

Anna Hedh, som varit EU-parlamentariker för Socialdemokraterna, säger att det råder en tystnadskultur i Kalmar.

– Den har rått i flera decennier och innebär att vanliga medlemmar inte vågar säga ifrån. Man vågar inte ställa frågor, man vågar inte agera när något inte verkar vara rättvist, säger hon.

”Svågerpolitik”

Hon talar också i termer om svågerpolitik.

– Med svågerpolitik menar jag inte att man måste vara släkt med varandra, utan det handlar om en liten inre krets som styr, säger Anna Hedh.

– Det handlar också om att medlemmar inte blir lyssnade på, om utfrysning och om strategier för att få bort folk.

Men varför går du ut nu med en här kritiken, finns det inte risk att du skadar ditt parti?

– Jag funderade fram och tillbaka om jag bara skulle lämna utan att säga något, men kände att då bidrar ju jag också till tystnadskulturen, säger Anna Hedh som alltså lämnat alla sina politiska uppdrag för Socialdemokraterna.

Socialdemokraternas ordförande i Kalmar, Roger Holmberg, säger till SVT att han inte känner igen sig i den kritik som framförs av Anna Hedh och Annika Brodin.

KLIPP: Roger Holmberg (S): Känner inte igen kritiken

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.