Catherine Westling i rollen som Gulli Petrini i ”Föregångerskan” som under hösten spelats på Regionteatern Blekinge Kronoberg. Denna bild har inget samband med uppropet #tystnadtagning Foto: SVT/arkiv

Vittnesmål om övergrepp ska läsas på scen

Uppdaterad
Publicerad

Vittnesmål från uppropet #tystnadtagning kommer att läsas upp på teaterscener runt om i landet. Regionteatern Blekinge Kronoberg är en av de scener där en manifestation ska hållas.

Totalt 704 skådespelerskor från hela landet har undertecknat uppropet #tystnadtagning där de berättat om grova sexuella övergrepp i film- och teatervärlden. Några av vittnesmålen ska nu läsas upp på scener runt om i landet. Regionteatern Blekinge Kronoberg håller sin manifestation i Växjö den 20 november.

LÄS MER: Nya vittnesmål: ”Ta i den för helvete”

På Södra teatern i Stockholm kommer kulturminister Alice Bah Kuhnke att sitta i publiken, skriver uppropet i ett pressmeddelande som skickades ut under tisdagen.

“Vi kommer inte längre att vara tysta. Vi kommer att ställa de ansvariga till svars och låta rättsväsendet göra sitt jobb när det finns anledning till det. Vi kommer att lägga skammen där den hör hemma – hos förövaren och den som skyddar honom.”, säger skådespelerskorna i ett gemensamt uttalande.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.