Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
– BankID är ett måste idag i Sverige för att få en fungerande vardag och det förutsätter ett personnummer, säger Lena Makhonko, flykting från Ukrainka. Foto: Ricardo Garcia/SVT

Ukrainska flyktingar: ”Vi vill komma in i systemet”

Uppdaterad
Publicerad

Ukrainska flyktingar omfattas av EU:s massflyktsdirektiv och anses därför inte vara bosatta i Sverige. De står utan personnummer och därmed utan möjlighet att legitimera sig, vilket ställer till det i vardagslivet.

Under torsdagen demonstrerade ett 20-tal ukrainska flytkingar mot EU:s massflyktsdirektiv utanför Migrationsverkets kontor i centrala Växjö.

– BankID är ett måste idag i Sverige för att få en fungerande vardag och det förutsätter ett personnummer, det är det som är problemet, säger Lena Makhonko, flykting från Ukrainka.

”Ber andra människor om hjälp”

Ukrainska flyktingar omfattas av EU:s massflyktsdirektiv vilket betyder att de anses inte vara bosatta i Sverige. Det innebär om de inte blir folkbokförda så tilldelas de inget vanligt personnummer.

– Utan ett personnummer kan de inte legitimera sig och komma in på olika digitala tjänster. De kan inte logga in på skolornas applikationer, de kan inte öppna ett bankkonto, eller skaffa ett eget internet abonnemang, säger Natalia Svensson, assistent hos Svenska kyrkan.

Demonstranterna hoppas att regelverket ändras så att de kan komma in i systemet.

– Vi måste hela tiden be andra människor om hjälp för att lösa våra vardagliga problem. Vi vill komma in i systemet, säger Lena Makhonko.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.