Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Ulrika Hansson Blomkvist och James berättar om hur de kämpar för att få James kvar i Sverige och inte hamna på gator igen. Foto: Hamed Ubaidi-Karlsson/SVT

Ulrika räddade hemlöse James från Londons gator – nu kan han tvingas tillbaka

Uppdaterad
Publicerad

Hemlöse James räddades från Londons gator av det svenska paret Ulrika och Johan år 2018. Han följde med dem till Sverige och fick arbete i Kalmar. Nu är familjens besparingar slut och James anställning upphör. Därför samlar Ulrika in pengar för att James ska få stanna.

Ulrika Hansson Blomkvist träffade James på gatan i London hösten 2018. Där hade han levt som hemlös i 20 år och var drogberoende. Ulrika ville hjälpa honom och James fick flytta hem till Ulrika och hennes man i Sverige. James började arbeta på en 4H-gård i Kalmar och fick under tiden behandling för sitt drogberoende.

Enligt James och Ulrika har han skaffat ett nätverk i Sverige och har gjort stor framgång med sin drogbehandling.

– James har levt över 20 år på gatan. Att James skulle vara arbetsför över huvud taget var det ingen som trodde, säger Ulrika Hansson Blomkvist.

Pengarna är slut

Pengar till James försörjning har kommit via ekonomiskt stöd från Arbetsmarknadsenheten i Kalmar och från Ulrikas familj. Men nu, efter drygt tre år, har familjens besparingar tagit slut och det ekonomiska stödet, som gjort det möjligt för 4H att ha James anställd, upphör.

Därmed upphör även James anställning, i början av nästa år. 4H-gården har ingen budget för att själva anställa James. Då blir han tvungen att flytta tillbaka till England och riskerar att åter bli hemlös.

Enligt Migrationsverkets regler har en person i James fall uppehållsrätt i Sverige om man är arbetstagare, egenföretagare, studerar eller har tillräckligt med pengar för att kunna försörja sig.

Startade insamling

I ett försök att få James att stanna har Ulrika startat en insamling för att han ska kunna få behålla sin anställning på 4H-gården.

– 4H är precis rätt plats för honom. Här finns de som kan stötta honom. Här känner han sig hemma, här känner han sig sedd, säger Ulrika Hansson Blomkvist.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer