”Undergången” i Orrefors

Uppdaterad
Publicerad

Orrefors Kosta Boda säger upp 130 personer och lägger ner fabriken i Orrefors.

”Undergången”

– Orrefors var ett namn, och jag var stolt orreforsare… Ursäkta men tårarna kommer nästan. Man har jobbat övertid bara för att bevara detta. Ja det är ett svineri, det är fruktansvärt för hela Orrefors, det är undergången, säger Fredrik Stark.

– Det är jättetråkigt, det är det, det är ju fruktansvärt att det blir på det här sättet men vi har ju anat det länge, säger Git Gunbjer.  

De flesta som vi pratar med är både oroliga och ledsna över beskedet som kom idag och som innebär att 130 av företagets nära 300 anställda kommer att förlora sina jobb, samtidigt som man lägger ner glasbruket i Orrefors.

Tidigare under tisdagen sa Torsten Jansson, VD för New Wave group, att den ekonomiska nergången i Europa och den starka svenska kronan har gjort det svårt att sälja.

300 miljoner back

OKB har haft en sammanlagd förlust på cirka 300 miljoner kronor sedan 2008. Den allmänna ekonomiska nedgången och lågkonjunkturen har tillsammans med den starka svenska kronan sänkt försäljningen ytterligare. Den viktiga grekiska marknaden har nästan utraderats.

Till förlusten adderas nu omstruktureringskostnader på 212 miljoner. Totalkostnaden ligger alltså på över en halv miljard kronor.

– Vi förlorar otroligt mycket pengar. Det finns inga möjligheter att fortsätta så, säger New Wave Groups vd och koncernchef Torsten Jansson.

Påverkar hela bygden

Orrefors Kosta Boda har gått dåligt under flera år. Men beskedet om nerläggning drabbar inte bara de anställda och bygden här utan även de elever vid Orrefors glasskola, den enda i sitt slag i Sverige.

Nerläggningsbeskeden har duggat tätt de senaste åren. Så sent om för en dryg månad sen träffade vi VD:n för New Wave Group och frågade honom om glasbrukens framtid. Då sa han så här:

– Jag tror att det alltid kommer att finns en produktion kvar här i Småland, men frågan är ju hur stor den kommer att vara, Torsten Jansson

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Glasbruket i Orrefors

Mer i ämnet