Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Stefan Karlsson är trafikchef på Bergkvarabuss som är en av underleverantörerena för KLT. Han bemöter kritiken som riktas mot ovaccinerade chaufförer som kör sjuktransporter. Foto: Hamed Ubaidi-Karlsson

Bergkvarabuss om vaccinönskemålen: ”Är upp till var och en”

Uppdaterad
Publicerad

Ovaccinerade chaufförer som kör sjuktransporter för Kalmar Länstrafik (KLT) väckte oro hos 83-årige Apelgren Linderson och hennes son. Vi har pratat med några av företagen som kör för KLT.

SVT har pratat med flera underleverantörer till Kalmar Länstrafik (KLT) som säger att det enligt lag inte går att tvinga sina anställda att vaccinera sig. Bergkvarabuss är ett av de upphandlade företagen som kör sjuktransporter på uppdrag av KLT.

– Det är på både gott och ont. Från arbetsgivarsidan kunde man ibland önska att man hade mer tvångsmedel, säger Stefan Karlsson, trafikchef på Bergkvarabuss.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Berit Apelgren Linderson är i riskgrupp, hon berättar att hon är tvungen att åka från Västervik till Kalmar med ovaccinerade förare för att få sin cancerbehandling. Foto: Hamed Ubaidi-Karlsson/SVT

Inget krav på munskydd

Trots att det inte finns krav att förare ska använda munskydd så finns munskydd i bilar om det ska det önskas av passagerarna. Men det är alltså upp till varje chaufför om de vill använda det enligt Stefan Karlsson.

– Jag håller med om att det är en enkel åtgärd. Det tränger inte in så långt i personers privatliv som en vaccinering naturligtvis, säger Stefan Karlsson. 

Nettotaxi är en annan av de underleverantörer som kör sjuktransporter för KLT. Ulf Gryfelt som är vd på Nettotaxi menar att även de inte ställer någon krav på chaufförer.

– Vi följer regionens krav och rekommendationer, vi måste inte ha munskydd men vi har munskydd i bilar och kan använda det behövs, säger Ulf Gryfelt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer