Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Underskottet beror till stor del på gymnasiet och de interkommunala ersättningarna. Hör politikerna berätta om deras lösningar på situationen i klippet. Foto: Sandra Carlsson/SVT

Underskott på flera miljoner för Vimmerbys skolor

Uppdaterad
Publicerad

Barn och utbildningsnämnden i Vimmerby redovisade ett stort underskott på 3,5 miljoner kronor för 2021 och skolchefen har även har flaggat för att det ser tufft ut för 2022.

En stor anledning till underskottet är gymnasiet och de interkommunala ersättningarna, alltså kostnaderna för elever som studerar på gymnasieskolor i andra kommuner.

– Det är fler som valt att studera i andra kommuner än vad vi hade budgeterat för. Dessutom är interkommunala ersättningar svåra att förutspå, säger Marie Nicholson (M).

Valet 2022 Småland

I klippet ovan berättar tre partier: S, M och V hur de vill komma till rätta med det stora underskottet.

Felbudgetering enligt kritiker

Enligt Vänsterpartiet så handlar underskottet också om en felbudgetering från majoritetens sida.

– Varje år vid budgetarbetet så vet vi vilka behov som finns. Det majoriteten gjort de senaste åren är att de gett mindre pengar än vad man vet behövs utan att säga vad som ska tas bort, säger Lars Johansson (V).

Ytterligare en sak som ligger till grund för underskottet är att särskolans kostnader har ökat på grund av fler elever och att sjuksiffrorna i Vimmerby ökat.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Valet 2022 Småland

Mer i ämnet