Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Gruppledaren Lars Johansson (V) tror att framgången beror på att partiet vunnit förtroende hos folket för hur de pratar om kommunens problem. Foto: SVT

Vänsterpartiet har sitt starkaste fäste i Vimmerby

Publicerad

Historiskt sett så har Vänsterpartiet haft ett lågt väljarstöd i de flesta kommuner i Kronobergs – och Kalmar län. Men vid valet 2018 fick partiet framgång i Vimmerby kommun, där partiet fick 9,13 procent av rösterna i kommunvalet. Det gör att partiet har sitt starkaste fäste just där.

– Jag tror att framgången beror på att vi i Vänsterpartiet har fått förtroende för hur vi pratar om kommunens problem. 2015 så fanns det en fråga om skolnedläggningar där vi var en av dem som var väldigt drivande i att rädda landsbygdsskolorna och där ökade vårt stöd också, säger gruppledaren Lars Johansson (V).

V tog röster från S

Lektorn i statsvetenskap vid Linnéuniversitetet, Erik Wångmar, menar att vänsterns framgång beror på Socialdemokraternas tapp i Vimmerby förra valet.

Valet 2022 Småland

Även Moderaterna i kommunen är inne på samma linje.

– Alla partier som var i opposition förra mandatperioden gick fram väldigt kraftigt och vi som satt i majoriteten blev ju straffade för det. Så jag tänker att vänstern tog röster bland de som var missnöjda med S, säger Marie Nicholson (M), vice ordförande i kommunstyrelsen.

– I Vimmerby samarbetade S med M under mandatperioden 2014-2018 och det gjorde att S förlorade stort. Då är det inte helt ovanligt, det har hänt i andra kommuner också, att S tappar och att V får en del av rösterna, säger Erik Wångmar.

Förmån att vara oppositionsparti

Enligt Socialdemokraterna i Vimmerby så handlar det om att Vänsterpartiet haft en förmån av att de alltid varit ett oppositionsparti.

– Som oppositionsparti har de har inte haft ansvarsbiten att förhålla sig till. Jag säger inte att de inte är ansvarsfulla utan att de har kunnat driva en ren oppositonspolitik, säger Helen Nilsson (S) som är oppositionsråd i Vimmerby kommun.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Valet 2022 Småland

Mer i ämnet