Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Felicia Lind är utbildad socionom och Sofie Ellström är utbildad kriminolog. Ungdomscoacherna är en satsning som ingår i den nybildade ungdomsenheten i Oskarshamns kommun. Foto: SVT

Oskarshamn satsar på ungdomscoacher mot utanförskap

Uppdaterad
Publicerad

För att nå ut till Oskarhamns kommuns ungdomar har man anställt en sociolog och kriminolog. Det är för att  förebygga utanförskap och kriminalitet.

SVT har följt de nyanställda ungdomscoacherna under ett besök på en gymnasieskola i kommunen, se mer i klippet ovan.

Följ med när SVT besöker Oscarsgymnasiet i klippet ovan.

Felicia Lind är utbildad socionom och Sofie Ellström är utbildad kriminolog. Ungdomscoacherna är en satsning som ingår i den nybildade ungdomsenheten i Oskarshamns kommun.

– Många ungdomar mår dåligt i dagens samhälle. Vi vill förebygga det. Vi vill på alla sätt hjälpa dem så att de inte ska hamna i utanförskap, i kriminalitet eller liknande, säger Sofie Ellström.

Känna sig hörda

Målgruppen är ungdomar på högstadiet och gymnasiet. SVT följde med en dag på fältet, denna gång på Oscarsgymnasiet.

– Tanken är att vi ska fungera som spindeln i nätet. Ibland räcker det med att ungdomarna får prata med oss och känna sig lyssnade på, men ibland kan vi behöva hjälpa dem vidare till exempel in i en förening eller genom en kontakt med skolan eller socialtjänsten, säger Felicia Lind.

Breda samtal

Samtalen kan handla om allt från vänskap, bråk till tyngre ämnen, som brottslighet.

– Alla samtal leder inte till någon typ av behandling. Det handlar också om att man får en plats där man känner att man det finns någon som lyssnar på en. Men får vi en oro kan vi lotsa personen vidare till exempelvis kurator eller socialtjänsten, säger Felicia Lind.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Oskarshamn

Mer i ämnet