Unik böj gav prisad stol

Uppdaterad
Publicerad

Fredrik Widing är femte generationens träböjare vid Gemla möbler. Det lilla familjeföretaget i Diö började tillverka stolar med den speciella ”böjen” för 152 år sedan.

– Det känns ganska häftigt att veta att mina förfäder har varit här på företaget och jobbat med ungefär samma saker som vi gör idag, säger Fredrik.

Det är den unika ”böjen” som har gjort det lilla möbelföretaget Gemla möbler i Diö känt. Nu har företaget fått pris för sin stol ur Vilda kollektionen. De som har utfärdat priset är en välkänd formtidning, samt en av de större auktionsfirmorna, som båda tror att just den här stolen i framtiden kan komma att bli en ikon och säljas på de fina auktionerna. Men att stolen skulle hamna på något museum är det ingen som riktigt tror på.

– Den kommer att finnas i ungefär samma miljö som idag, säger Jörgen Karlén på Gemla möbler. I hemmen, vid matplatsen. Som solitärer, samlarobjekt och på restauranger och kaféer av det lite bättre slaget.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.