Fredrik Bergkvist i ruinerna från Fyrverkerifabriken – under ett betongblock låg kassaskåpet intakt. Foto: Olof Peterson/SVT

Glädjechocken – unika ”kronjuvelerna” överlevde fyrverkeribranden

Uppdaterad
Publicerad

En stor del av Fredrik Berkvists hjärta och själ brann upp med Fyrverkerifabriken i mitten på maj. Men mitt i infernot var en sak intakt, kassaskåpet med unika föremål – fyrverkerimuseets ”kronjuveler”.

Fyrverkerifabriken i Ljungby var festlokal med dyr scenutrustning och fyrverkeributik. Men där förvarades också pyroteknik som tillhörde föreningen Svenska fyrverkerimuseet.

En stor del av de unika pjäserna exploderade eller brann upp i hettan.

Men under ett betongblock låg kassaskåpet som förvarade de största dyrgriparna, vilket Smålänningen var först med att berätta om.

– Det var några flaskor med en väldigt speciell sprit. Lite krut och en teaterpistol. Och så kronjuvelerna, säger Fredrik Bergkvist, som drev Fyrverkerifabriken och är ordförande i Svenska fyrverkerimuseet.

Han fick ta hjälp av en vän som kunde bryta upp kassaskåpet utan att innehållet exploderade.

Raketer från 1947

När han väl kunde öppna skåpet insåg han att allt var intakt.

Det han kallar kronjuvelerna är en låda med fyrverkerier som kringresande försäljare bar runt på år 1947. Enligt Fredrik Bergkvist fanns det fyra eller fem sådana exemplar. Dessutom fanns där en katalog över fyrverkerier från samma år.

– Det var glädjetårar, helt fantastiskt, säger han.

Fredrik Bergkvist i ruinerna från Fyrverkerifabriken – under ett betongblock låg kassaskåpet intakt. Foto: Olof Peterson/SVT

Se bilderna från den brandhärjade lokalen – och de unika fyrverkerierna som överlevde – i klippet.

Museet hoppas på nya fynd

Samtidigt som ett stort antal unika fyrverkeripjäser försvann i branden, har fyndet i kassaskåpet firats av branchkollegorna. Nu hoppas Svenska fyrverkerimuseet att alla som har gamla fyrverkerier hemma hör av sig – så att samlingen kan byggas upp igen.

Förhoppningsvis kan ett museum öppna efter sommaren, trots allt.

Se bilderna från branden i klippet nedan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.