Lena Klarefelt i mitten, tillsammans med Erik Malm och Malin Sjöö som jobbar som kompisar i projektet. Foto: Anne Torvinen

Unikt kompisprojekt hjälper hemmasittare – nu ska det spridas över landet

Uppdaterad
Publicerad

Kompisförmedlingen är ett projekt som just nu pågår i Växjö. Hit kan ungdomar vända sig för att få hjälp med att få en kompis.

Projektet riktar sig till personer i åldrarna 13-24 år som har eller misstänks ha en neuropsykiatrisk diagnos som till exempel adhd, autism och är hemmasittare.

Syftet är att öka den psykiska hälsan hos ungdomarna och bryta isoleringen genom en kompis som de hittar på saker tillsammans med. Verksamhetsledaren Lena Karefelt matchar ihop deltagaren med en utbildad kompis.

Hemmasittare i Småland

Tanken är att projektet sprids över hela landet

Projektet drivs via studieförbundet ABF Södra Småland och har pågått sedan januari 2018. Just nu är det 15 personer som har fått en kompis genom projektet, men ansökningshögen växer.

Att kommuner och myndigheter lämnas utanför tror Lena Klarefelt bara har fördelar eftersom Kompisförmedlingen inte kräver något av deltagarna, utan bara vill att den psykiska hälsan ska förbättras.

– Axlarna har sjunkit på våra deltagare och de har pustat ut när vi berättat för dem att det inte handlar om att de ska tillbaka till skolan eller ut på arbetsmarknaden, säger Lena Klarefelt.

På Kompisförmedlingen håller man också på att skapa en nationell utbildning. Förhoppningen är att projektet ska spridas över hela landet och att kommuner och landsting ska införa metoden.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Hemmasittare i Småland

Mer i ämnet