Blå-röd-grönt styre väntar i Torsås

Uppdaterad
Publicerad

En ovanlig politisk situation kommer att råda i Torsås kommun under kommande mandatperiod. Alla partier, utom Centern och Sverigedemokraterna, kommer tillsammans att styra kommunen de närmaste fyra åren.

Detta sedan Moderaterna och Kristdemokraterna från att ha valsamarbetat med Centern nu valt att istället ansluta sig till den rödgröna sidan där sedan tidigare även Folkpartiet ingår.

– Med anledning av det valresultat vi fått i Torsås kommun så tyckte vi att det var viktigt att ta ansvar för kommunen på rätt sätt och det innebar för oss ett samarbetet i majoritet, en bra majoritet i kommunen säger Staffan Kromnow moderaternas ordförande i Torsås.

Sverigedemokraterna mister sin vågmästarroll

De sex partier som ska styra kommunen de närmaste fyra åren kommer tillsammans att ha 19 mandat i fullmäktige mot Centerns tio mandat och Sverigedemokraternas sex. Med den fördelningen mister Sverigedemokraterna den vågmästarroll som de kunde fått vid en traditionell uppdelning mellan höger- och vänsterblocken.

Varken Moderaternas eller Socialdemokraternas företrädare tror att väljarna kommer att känna en besvikelse över samarbetet över blockgränserna.

– Nej det tror jag inte, säger Roland Swedestam (S), invånarna i kommunen förväntar sig att det ska hända något. Allting har tidigare dragits i långbänk, fortsätter han.

– Nej, det tror jag inte, för det vi gör är för kommuninvånarnas bästa, Staffan Kromnow (M), ordförande Moderaterna Torsås.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.