Oskottade soptunnor kan komma att tömmas ett par dagar senare än vanligt, om chaufförerna får svårt att komma fram i snön, varnar Kretslopp sydost. Foto: SVT/Arkiv

Uppmaningen: skotta framför din soptunna

Publicerad

På grund av det stora snöfall som förväntas komma till Småland går renhållarna Kretslopp Sydost ut med en påminnelse till sina kunder om att skotta framför soptunnorna – annars finns risk att sopbilen kör förbi.

Kunderna uppmanas att skotta, sanda framför sina sopkärl och även sopa av locket på dem. Detta för att chaufförerna som kör sopbilen ska kunna komma åt att hämta soporna.

– Många är väldigt duktiga på att skotta och hålla rent framför sina kärl. Men när första snön kommer blir vi alltid lite överraskade så därför vill vi gå ut med en påminnelse, säger Madeleine Åkesson, kommunikationsansvarig på Kretslopp Sydost.

”Låt kärlet stå”

Madeleine Åkesson berättar att det redan är ett tungt jobb för chaufförerna att hinna tömma alla kärl vid mycket snö.

– Det är för att underlätta våra chaufförers arbetsmiljö och se till att vi hinner tömma alla kärlen, säger hon.

Om sopkärlet inte tömts på ordinarie dag ska man låta det stå framme tills chaufförerna hinner dit. Madeleine Åkesson försäkrar om att alla kärl kommer tömmas även om det kan komma att ta någon dag extra.

Kretslopp sydost står för insamlingen av avfall i 12 kommuner i Kalmar och Kronobergs län.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.