Föräldrar som har möjlighet att hålla sina barn borta från förskola och fritids uppmanas göra det. Foto: TT

Kommunens uppmaning till föräldrar: Håll barnen hemma och slipp avgiften

Uppdaterad
Publicerad

Växjö kommun uppmanar nu föräldrar med barn i förskola och fritidshem att, om möjligt, hålla barnen hemma på grund av hög sjukfrånvaro. Föräldrar som följer rådet kan då bli avgiftsbefriade, skriver kommunen i ett brev.

– Läget är ansträngt på våra förskolor och skolor med hög frånvaro bland vår personal. Om vårdnadshavare som har möjlighet att hålla sina barn hemma gör det, kan vi se till att hålla öppet för de som har samhällsviktiga tjänster så att de ska kunna ta sig till sina jobb, säger Ida Eriksson (M) ordförande i utbildningsnämnden i ett pressmeddelande.

Senare under tisdagseftermiddagen fick föräldrar information om att avgiften för förskola och fritidshem kan återbetalas ifall barnen hålls hemma och frånvaron anmäls.

En ansökan ska göras senast torsdag klockan 12.00 för att uppfylla kraven om avgiftsbefrielse, och då gäller den för kommande veckor.

Fritidsgårdar stängs

Utöver åtgärden att uppmana föräldrar att ha sina barn hemma kommer kommunen även att stänga fritidsgårdarna från och med den 19 januari och fram till sportlovet. Detta för att fritidspersonal ska kunna stötta upp i skolan när personal saknas där.

Man kommer även att ge elever i gymnasieskolan som är hemma på grund av lätta symptom eller familjekarantän möjligheten att delta i undervisningen på distans.

Beslutet att avgiftsbefria vårdnadshavare som har sina barn hemma från förskola och fritidshem gäller från och med den 19 januari 2022 till och med den 11 februari 2022.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Corona i Kalmar och Kronobergs län

Mer i ämnet