Arkivbild Foto: TT

Uppsagd bagare får rätt mot hotell i Kosta

Publicerad

Kosta Boda Art Hotel i Kosta sa upp en bagare utan att ge honom ett erbjudande om att bli omplacerad inom verksamheten. Arbetsdomstolen ogiltigförklarar nu uppsägningen och dömer hotellet till att betala skadestånd till bagaren.

Bagaren hävdade att uppsägningen på grund av arbetsbrist var ogiltig eftersom bageriet som han jobbade på och som först lades ner, startades upp igen ett halvår senare. Då anställdes en annan bagare. Men det spelar ingen roll, menar Arbetsdomstolen eftersom det var arbetsbrist när bagaren sades upp.

Fick inte erbjudande om omplacering

Däremot menar de att hotellet inte har visat att bagaren fått seriöst erbjudande om omplacering, och det räcker för att de ska komma fram till att uppsägningen var ogiltig. Företaget hävdar dock att sagt till bagaren att det finns andra jobb men att han avböjt med en kommentar om att han ”minsann är bagare”. Arbetsdomstolen tycke inte att det räcker som formellt omplaceringserbjudande i anställningsskyddslagens mening. 

Lessebo

Kosta Boda Art Hotel ska betala skadestånd till bagaren på 80 000 kronor och hans rättegångskostnader.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Lessebo

Mer i ämnet