Se Marhultsråttorna och hör Marie Hammarström Linnér förklara kommunens senaste giv för sopberget. Foto: Privat

Uppvidinges drag – nya sopbergsägarna tvingas ta över vitet

Uppdaterad
Publicerad

De nya ägarna till sopbergstomten i Marhult räknade kanske inte med att de skulle få ta över kommunens krav på att lösa råttproblemet. Om de inte trollar fram en plan för att få bort råttorna snart kan det kosta dem 150 000 kronor – varje månad.

Den gamla sågverksfastigheten i Marhult, där 32 000 ton sopor dumpats, bytte bolagsägare i september. Nu är det två män i 55-årsåldern som väntas skapa ordning på sopberget.

– De har tagit på sig problemet, säger Marie Hammarström Linnér (S), ordförande för miljö- och byggnadsnämnden. 

Sopberget i Marhult

Men Uppvidinge kommun hade kommit med flera förelägganden till den förra bolagsägaren. Bland annat om att bolaget behövde göra något åt de giftiga fluffhögarna med nermalda bildelar. När det regnar lakas fluffhögarna ur, och gifter riskeras att spridas i marken.

Kommunen ville se ett kontrollprogram för hur detta skulle hanteras, och beslutade därför om ett föreläggande till den förra bolagsägaren. Nu har de nya ägarna fått ta över kravet från kommunens sida.

– Vi vill underrätta de nya ägarna om att deras företag har denna skyldigheten, säger Marie Hammarström Linnér (S).

Kostsam råttsanering

Förutom kontrollprogrammet så ärver de nya ägarna också råttproblemet. Invånarna i Marhult har sedan en tid tillbaka brottats med en råttinvasion, på grund av det hittats slaktavfall på sopberget.

Kommunen vill se en saneringsplan. Annars kommer de utdöma ett vite på 150 000 kronor per månad, tills problemet är åtgärdat.

– Det är vad det skulle kostat att ha Anticimex där, säger Marie Hammarström Linnér (S).

Det betyder att råttorna nu är på de nya ägarnas ansvar. Men det räcker än så länge med att presentera en plan.

– Nästa steg är att de följer sin plan, Marie Hammarström Linnér (S).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sopberget i Marhult

Mer i ämnet