Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet får du följa med när de blivande vindkraftsteknikerna i Åseda besöker ett vindkraftverk för första gången. Foto: SVT/Clary Kroon

Utbildning för vindkraftstekniker har startat i Åseda – häng med in

Publicerad

Det finns ett stort behov av vindkraftstekniker och därför startade Lernia en yrkeshögskoleutbildning för vindkraftstekniker i Åseda i Uppvidinge kommun. Utbildningen skulle ha startat redan hösten 2022, men fick då ställas in på grund av att för få sökande.

Det är jätteroligt att vi har fått till en start i Åseda den här hösten och att det nästan blev full klass, säger Elin Eliasson Eriksson, utbildningsansvarig för internationell vindkraftstekniker på Lernia.

Hur lyckades ni fylla platserna i år? 

– Jag tror det är en kombination av flera saker. Vi har fokuserat på att marknadsföra utbildningen och det finnas ett stort intresse för energiförsörjningsfrågan. Sedan kan vi också fått hjälp av en tv-serie som heter “Högspänning”, som sändes samtidigt som antagningen var öppen.

Följ med eleverna in

På utbildningen i Åseda finns tio platser och i september påbörjade nio elever utbildningen. SVT Nyheter Småland följde med när eleverna för första gången fick gå in i ett vindkraftverk och fick se sin framtida arbetsplats.

– Vindkraftverket var större än jag trodde, men det känns jättespännande. Det känns helt rätt än så länge säger Erik Dalqvist. 

Även Amanda Bauer hade sett fram emot den här dagen där eleverna fick besöka Tvinnesheda vindpark i Uppvidinge kommun, som är södra Sveriges största vindkraftspark med sina 47 vindkraftverk.  

I klippet får du följa med när eleverna besöker vindkraftverket

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.