Anton Sejnehed (S) är ordförande för utbildningsnämnden i Oskarshamns kommun och har tagit starkt intryck av Emma Ottossons arbete. Foto: SVT/TT

Oskarshamn ser över undervisningen – större utrymme för porrkritik

Uppdaterad
Publicerad

Emma Ottossons gymnasiearbete har satt porr och porrkritik på den lokalpolitiska agendan. Oskarshamns kommun vidtar åtgärder och porrkritik kommer att ingå i sexualundervisningen inom en snar framtid, säger Anton Sejnehed (S), ordförande för utbildningsnämnden.

Anton Sejnehed (S) är ordförande för utbildningsnämnden i Oskarshamns kommun och har tagit starkt intryck av Emma Ottossons arbete.

”Hade inte lyfts utan Emma”. Hör Anton Sejnehed berätta i klippet ovan.

– Det mest intressanta är ungdomarnas perspektiv, hon har intervjuat sex tjejer i vår kommun och det hjälper oss att bättre förstå problemet med porr och porrkonsumtion, säger Anton Sejnehed (S).

– Det berör att läsa om hur unga tjejer upplever vilka förväntningar det ställs på dem och att de känner det är något de måste göra. Vi behöver komplettera med det porrkritiska samtalet.

Högre prioritet för porrkritik

Kommunen vidtar nu omedelbara åtgärder och skolornas sexualundervisning kommer att ses över inför skolstarten i höst.

– Vi kommer att skicka ut en enkät till våra ungdomar för att få in direkt input från dem, vi bjuder in all skolpersonal för att prata om hur porr ska tas upp i sexualkunskapen, och Emmas arbete ska skickas till alla rektorer och berörd personal, säger Anton Sejnehed (S).

Frågan om porr och porrkritik har fått en annan prioritet tack vare Emma Ottossons gymnasiearbete, säger Anton Sejnehed (S).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.