Högt stresshormon hos barn på uteförskolor

Uppdaterad
Publicerad

I en studie uppmättes högre nivåer av stresshormonet kortisol hos barn som går på uteförskola än hos barn som går på vanlig förskola. Nu menar forskare att barn under tre år inte bör gå på uteförskolor.

Barn under tre år bör inte gå på så kallade uteförskolor menar en forskare som gjort en studie på Karolinska institutet.

– Jag blir väldigt förvånad, jätteförvånad. Vad jag har sett på mina barn så är det enbart positivt att vara här. Det är mycket lek ute, det är mycket rörelse. Så jag har svårt att se att det skulle påverka negativt, säger David Grann, förälder till barn som går på uteförskolan Äventyret i Växjö.

Och han är inte ensam om att bli förvånad. Margareta Söderström som är läkare och docent har i tidigare studier sett många fördelar med att låta barn gå i uteförskolor. Men när hon mätte nivåerna av stresshormonet kortisol hos 167 barn på nio olika förskolor i Malmö fick hon ett resultat hon inte väntat sig.  

– Vi hade förväntat oss att det skulle vara lägre hos de barn som var ute mycket i de gröna områdena för det finns sådana teorier men det var det inte. Det var högre!

Nivåskillnader på stresshormonet

Studien visade på stora skillnader mellan barn som är ute hela dagarna och de som är ute bara en stund på förmiddagen och en stund på eftermiddagen. Nivåerna var inte skadligt höga men det går tvärtemot forskning på vuxna där kortisolhalten i saliven sjunker när de vistas i gröna miljöer. Dessutom mättes nivåerna av stresshormon i maj när det är betydligt varmare än under andra delar av året.

– Då är det ju rätt så bra väder. Men de flesta dagarna i Sverige är det ju ganska kallt, säger Margareta Söderström.

Inte lägre sjukfrånvaro

Och i Norge visar forskning att sjukfrånvaron inte är lägre för de mindre barnen i uteförskolor än vad den är på traditionella förskolor. Och eftersom Margareta Söderström och hennes kollegors studie visade att de allra minsta barnen lätt blir stillastående i utemiljön ifrågasätter Margareta Söderström om även små barn ska utomhus hela dagarna, särskilt under den kalla årstiden.

– Man måste kanske vara tre år man måste vara lite större man måste liksom kunna ha alla dessa kläder på sig även om det är kallt.

Kan vara inne

Det var på en av de renodlade uteförskolorna, alltså sådana där hela dagen spenderas utomhus, som de allra högsta nivåerna av kortisol uppmättes. På förskolan Äventyret i Växjö finns det inomhuslokaler som de allra minsta får vara i när det är som kallast.

– Visst, regnar det på tvären och det är på två grader så är det ju inte roligt att vara utomhus. Är det inte bra för barnen och vi märker av det på dem så har vi ju inomhusmiljöer som vi kan använda oss av, säger Johanna Bergström som är pedagog på Äventyret.

Vad ska man göra för att det ska bli optimalt?

– Låta barnen sova middag så länge som de kan, man ska veta att det är ansträngande att vara ute för ett barn, särskilt under de kalla årstiderna. Och jag tycker att man ska kunna äta inne när det är som kallast, säger Margareta Söderström.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.