Enligt Petra Stenkula, chef för utredningsenheten hos Polisregion Syd, är samarbetet med andra EU-länder helt avgörande när det kommer till att bekämpa internationella brott. Foto: TT/SVT

Kronobergs län extra utsatt för stölder av utländska nätverk

Publicerad

En undersökning som Novus gjort för SVT Nyheter och SR visar att väljarna rankar brott- och terrorbekämpning som den näst viktigaste frågan inför EU-valet. Samtidigt uppger polisen att Kronobergs län är särskilt utsatt för brottslighet över gränserna.

Enligt Petra Stenkula, som är chef för utredningsenheten hos Polisregion Syd, kan omkring femtio procent av alla bostadsinbrott kopplas till internationella brottsnätverk. De här uppgifterna kommer ur en rapport som Noa, Nationella operativa avdelningen, tagit fram.

Rapporten är en sammanfattning av kunskap om organiserad gränsöverskridande tillgreppsbrottslighet som Noa samlat på sig sedan 2015. Enligt samma rapport begås också ungefär 90 procent av stölderna av bilar, båtmotorer, jordbruksmaskiner och liknande av internationella brottsnätverk.

– Om man bortser från narkotikabrotten, där det handlar om helt andra belopp, handlar det om stöldgods för ungefär 2 miljarder som går ut från Sverige varje år, säger Petra Stenkula.

Kronobergs län extra utsatt

På grund av närheten till Europa är flera län i södra Sverige extra utsatta för den här typen av brottslighet, menar Petra Stenkula.

– Med vår litenhet här i syd blir det extra attraktivt för brottslingar. Då handlar det framförallt om Kronobergs län, Blekinge och Malmöregionen, berättar hon.

Petra Stenkula berättar att samarbete mellan EU-länderna är helt avgörande när det kommer till att bekämpa den här typen av brottslighet.

– Vi ser att många av de här nätverken kommer från det forna östblocket. Det är viktigt att vi samarbetar med de här länderna och exempelvis ser till att brottslingar inte har möjlighet att utveckla falska ID-handlingar och liknande, säger Petra Stenkula.

Olika lagstiftning

Samtidigt som samarbetet mellan länder är viktigt är det inte utan svårigheter.

– Förutom de rent språkliga svårigheterna är det så att olika länder har olika traditioner och vilja att hjälpa till med detta. Sen har länderna också olika lagstiftning och man bekämpar brotten på olika sätt, säger Petra Stenkula.

Hur skulle man kunna förbättra samarbetet?

Det svensk polis kan göra är att fortsätta och lite grann ta ledartröjan i det hela och ta initiativ till olika möten och samarbeten. Vi behöver vara framåt i de här frågorna eftersom vi också är väldigt drabbade av de här brotten, avslutar Petra Stenkula.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.