Region Kronoberg uppmanar skolorna att bedriva utbildning på gymnasiet och i de högre årskurserna på högstadiet på distans efter sportlovet. Foto: Janerik Henriksson/TT

Utökad distansundervisning i Kronoberg efter sportlovet

Uppdaterad
Publicerad

Med anledning av att sportlovet kan innebära nya kontakter med risk för ökad smittspridning, rekommenderar smittskyddsläkaren i Kronoberg att gymnasieskolor i Kronoberg i så stor utsträckning som möjligt bedriver distansundervisning veckan efter sportlovet.

Rekommendationen om distansundervisning gäller både gymnasiet och högstadiets årskurs 8 och 9. För dessa åldersgrupper rekommenderar smittskyddsläkaren även att man avstår idrottsträningar inomhus i grupp under vecka 9 och att kommunerna inte heller upplåter lokaler för dessa aktiviteter.

– Även om vi har en fortsatt nedåtgående trend i Kronoberg så finns risken att smittspridningen skulle kunna öka på grund av nya kontakter man haft på sportlovet och därför måste vi ta till dessa åtgärder, säger smittskyddsläkare Christian Blomkvist i ett pressmeddelande.

Beslutet om distansundervisning fattas av respektive skolhuvudman, men redan nu har flera kommuner aviserat att man kommer att följa rekommendationen från smittskyddsläkaren, bland annat Växjö.

Gäller även vuxna sportlovsfirare

Även vuxna som varit lediga under sportlovet och träffat nya kontakter måste iaktta särskild försiktighet under vecka 9, skriver regionen. Exempelvis uppmanas dessa personer att jobba hemifrån om möjligt, hålla avstånd, träffa så få personer som möjligt och vara extra uppmärksamma på symptom veckan efter sportlovet. Särskilt viktigt är dessa rekommendationer och att provta sig om man varit utomlands, skriver regionen.

Från vecka 10 och fram till påsklovet gäller samma rekommendationer som kommunicerades till skolorna under förra veckan, det vill säga att hälften av eleverna är på plats på gymnasiet, förutsatt att smittläget inte försämras.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Corona i Kalmar och Kronobergs län

Mer i ämnet