Till vänster: ingripandet i Växjö. Till höger: Anders Jakobsson, överåklagare på särskilda åklagarkammaren. Foto: Carl Carlert och Thomas Carlgren

Utredaren av polisskott i Växjö: ”Förstärkningsvapen tyder på att mannen var farlig”

Uppdaterad
Publicerad

Läkare har vid flera tillfällen bedömt att den man i 25-årsåldern som sköts av polis i Växjö förra tisdagen kan vara farlig för sig själv eller andra om han inte tar sin medicin. Enligt utredaren av händelsen hade polisen sannolikt kännedom om detta när de åkte till platsen.

– Så här långt ser det ut som att det är svårt att klandra polisernas agerande, säger Anders Jakobsson, överåklagare på särskilda åklagarkammaren till SVT Nyheter Småland.

Det var i tisdags i förra veckan som polisen i Växjö ryckte ut till en bostad i centrala Växjö där en psykiskt sjuk man vistades. Insatsen slutade med att mannen sköts av polisen. Hans föräldrar har starkt ifrågasatt att polisen skickade så många patruller till platsen – och att några av dem dessutom var beväpnade med automatvapen. Enligt mamman var 25-åringen inte farlig utan sjuk och i behov av vård.

Men enligt Anders Jakobsson, överåklagare på särskilda åklagarkammaren och ansvarig för utredningen av händelsen, tyder just det faktum att polisen hade med sig så kallade förstärkningsvapen på att de hade uppgifter om att han var farlig.

”Farligaste att ingripa mot de som inte mår bra”

– Bland de absolut farligaste människorna att ingripa mot är de som inte mår bra, säger han till SVT Nyheter Småland.

SVT Småland har tagit del av flera dokument där läkare slår fast att det finns risk för att mannen blir farlig, inte bara för sig själv utan även för andra personer, om han inte tar sina mediciner. Därför har han vid flera tillfällen bedömts vara i behov av psykiatrisk tvångsvård. Robert Loeffel, presstalesperson i polisområde Syd, vill inte kommentera det enskilda fallet.

– Men rent generellt så har vi ganska god information som vi får via vår ledningscentral när vi åker till en viss adress, säger han till SVT Småland.

Anders Jakobsson betonar att alla personer som var på plats ännu inte har förhörts och att det innebär att han kan komma att göra en annan bedömning av händelsen. Föräldrarnas argument att det var så många poliser på plats att de hade kunnat övermanna deras son i stället för att skjuta köper han däremot inte rakt av.

Bättre att skjuta innan en situation eskalerat

– Om det är 15 poliser på platsen och en person angriper två av dem kan det vara säkrare att någon av de andra poliserna som är mindre trängda skjuter innan någon av de angripna poliserna hamnar i en situation där de skjuter i nödvärn, eftersom det då är mindre risk för allvarligare skador.

En polis får lov att använda sitt tjänstevapen när hen befinner sig i en nödvärnssituation eller när så kallad laga befogenhet råder. När polisen behöver omhänderta en person som på grund av allvarlig psykisk störning uppenbarligen är farlig för någon annan är ett exempel på just laga befogenhet. 

– Just med tanke på det så ska det mycket till för att det ska vara uppenbarligen oförsvarligt att skjuta. Men man får utreda och titta, det kanske inte har varit försvarligt.

SVT har varit i kontakt med mannens mamma som ännu inte återkommit.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.