Utredningen klar: Pohlman (S) har gått för långt

Uppdaterad
Publicerad

I november anklagades oppositionsrådet i Markaryd, Socialdemokraten Joakim Pohlman, för att skapa ett omöjligt arbetsklimat i kommunen. Nu har en utredning i ärendet presenterats.

Åtta chefer i kommunen lämnade in en skrivelse till kommunstyrelsens arbetsutskott. I skrivelsen beskrevs Pohlman som ”kränkande, ifrågasättande och mycket aggressiv”. Konflikten växte de kommande dagarna då Joakim Pohlman gick till motattack och bland annat sade att kommunchefen Svante Melander inte gjort jobbet som han lovade att göra när han anställdes.

Två utomstående konsulter har sedan dess arbetat med en utredning kring arbetsmiljön, och idag presenterades resultatet. I rapporten konstaterar de utomstående konsulterna att det finns en tydlig konflikt, framförallt mellan kommunchefen Svante Melander och oppositionsrådet Joakim Pohlman (S). Man skriver att högt uppsatta tjänstemän inom kommunen så klart måste tåla kritik, men att Joakim Pohlman vid vissa tillfällen gått för långt.

Kommunbråket i Markaryd

”Gått över gränsen”

”Kärnfrågan blir om kritiken och ifrågasättandet vid ett antal tillfällen gått över gränsen och blivit kränkningar vilket såväl chefer som kommunstyrelsens ordförande Bengt Germundsson anser. I ett fall vidimeras detta av de övriga ledamöterna i kommunstyrelsens arbetsutskott. Dessutom måste förstås allvarlig kritik vara välgrundad. På dessa två punkter gör vi bedömningen att kommunalrådet Joakim Pohlman gått över gränsen för vad som kan anses vara ett acceptabelt beteende”, skriver de båda konsulterna i rapporten.

Åtta chefer skrev under

De åtta kommunala cheferna som skrev på anmälan om att kommunalrådet Joakim Pohlman är ett arbetsmiljöproblem är ekonomichefen Annika Borling, personalchefen Göran Elgmark, tekniske chefen Lennart Hägelmark, kanslichefen Margareta Larsson, utbildningschefen Lars-Ola Olsson, socialchefen Johan Rutgersmark, näringslivschefen Bengt-Göran Söderlind och kommunchefen Svante Melander.

Kommunchefen Svante Melander fick också stöd av Markaryds kommunalråd Bengt Germundsson (KD). Han kritiserade bland annat Joakim Pohlman för att prata om problemen i media.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kommunbråket i Markaryd

Mer i ämnet