Fredrik Lindgren, utredare på Havs- och vattenmyndigheten. Foto: Havs- och vattenmyndigheten, SVT

Fartyg tömmer ut paraffin i havet – helt lagligt

Uppdaterad
Publicerad

Den senaste veckan har vita klumpar med paraffin flutit i land på kusterna på Öland, i Småland och i Blekinge. Men kustbevakningen jagar inte fartygen som släpper ut ämnet.

– Vi har samlat in prover och analyserat och kommit fram till att det är rent paraffin. Vi gör inget aktivt åt det här, utan det som är på stränderna är kommunalt ansvar, säger Christian Carlsson vakthavande befäl på Kustbevakningen.

De senaste tio åren har ”relativt stora mängder” paraffin och liknande produkter från fartyg spolats i land på stränder i Östersjön och Nordsjön, enligt en rapport från den mellanstatliga organisationen Helcom som övervakar miljön i Östersjön.

– Man hör några gånger per år att det flyter upp på stränder, säger Fredrik Lindgren, utredare på Havs- och vattenmyndigheten.

Lagligt att tvätta tankar

Enligt internationella regler är det tillåtet att tvätta tankar som innehållit paraffin och liknande ämnen tolv sjömil från kusten. Paraffin anses inte vara direkt miljöfarligt, men det löser sig inte i vatten utan klumparna spolas efter hand upp på land.

Förutom besvär för kommuner och privatpersoner som får städa upp på stränderna kan sjöfåglar och andra marina djur missta paraffinet för mat.

Nytt regelverk på gång

Men nya regler för Östersjön och Nordsjön är på gång inom FN:s internationella sjöfartsorganisation, IMO. Från och med januari 2021 måste fartygen filtrera bort klumparna innan de spolas ut i haven, säger Fredrik Lindgren.

– Från 2021 kommer vi förhoppningsvis inte ha de här problemen på svenska stränder längre.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.