Foto: TT

”Utveckligen av drönare kommer explodera nu”

Publicerad

Intresset för drönare ökar explosionsartat enligt Urban Wahlberg som är operativ chef för Drone Center Sweden utan Västervik.

– Det utvecklas nästan lika fort som när datorerna kom. Det går med vansinnig fart. Utvecklingen av drönare inom skogsbruk, jordbruk och räddningstjänst kommer att explodera nu, säger han. 

LÄS OCKSÅ: Här skapas Nordens centrum för drönartester

Skogsbruk och miljöteknik

Användningsområdena för drönare är många och de blir hela tiden fler.

– Inom skogsindustrin kan man till exempel se hur mycket vindfälld skog det finns, var den ligger och hur man bäst får ut den. Inom miljöområdet skulle drönare till exempel kunna ta vattenprover om man misstänker utsläpp eller testa eventuella läckor i biogasanläggningar, säger Urban Wahlberg.

TV: Se hela inslaget på SVT Play

Farliga uppdrag

Drönare kan också användas i situationer där det finns risk att utsätta människor för fara. Räddningstjänsten skulle till exempel kunna använda drönare i olika situationer. 

– Om det skulle välta en tankbil på en väg, så skulle man kunna skicka iväg en drönare för att se vad bilen innehåller för last och om det läcker. I en annan situation skulle en rökdykare kunna ha med sig en drönare för att se om det finns några människor kvar i en brinnande byggnad, säger Urban Wahlberg.

Ulf Kullin, näringslivsansvarig på Västerviks kommun Foto: Clary Kroon/SVT

Kommunen stöder projektet

Västerviks kommun är en av samarbetsparterna som stöder det fyraåriga projektet Drone Center Sweden, som ska skapa norra Europas största testområde för drönare.

– Vi bidrar framförallt med att vi lånar ut vår flygplats, men vi bidrar också med lite personal till projektet i form av arbetstimmar, säger Ulf Kullin, näringslivsansvarig på Västerviks kommun.

Ulf Kullin ser att om det blir ett lyckat projekt finns det stora möjliheter för den lokala näringen att växa.

– Vi tänker att det är en bra möjlighet för vår besöksnäring om det här projektet växer. Det kan då bli fler konferenser, hotellnätter och liknande. Men vi tror också att det kan finnas stor nytta av drönare i vår kommun som är kopplade till naturen, säger han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.