Foto: Audun Braastad/TT

Utvidgat eldningsförbud i Kronobergs län

Uppdaterad
Publicerad

Grillning får nu endast ske på egen tomt med kol, briketter, el eller gas.

Sedan tidigare är det eldningsförbud i Kronobergs län. Från och med 20 juli utvidgas detta eldningsförbud. Det är nu endast tillåtet att grilla på egen tomt om man använder sig av en upphöjd grill som inte riskerar att sprida värme till underlaget. Grillning på egen tomt får endast ske med kol, briketter, el eller gas.

– Det är viktigt att vi inte har ett restriktivare eldningsförbud än vi måste men att skydda egendom liv och hälsa går före i det här läget, säger Max Hector beredskapschef för Länsstyrelsen i Kronobergs län.

Annat läge än i maj

De undantag från eldningsförbudet som gällde tidigare är nu borttagna.

Alla former av eldning utomhus är förbjudet. Inte heller iordningsställda grillplatser eller campingkök eller liknande får användas.

– Vi har ett annat läge än när vi började säsongen och la ett förbud i maj. Då var det ett mer normalt läge. Men nu är det såpass torrt och så pass allvarligt att vi behöver skärpa det.

Länsstyrelsen har även fått in indikationer på att folk inte sköter sig.

– Tyvärr är det ett problem och vill verkligen inte ha något som liknar det som drabbat norra Sverige, säger Max Hector beredskapschef för Länsstyrelsen i Kronobergs län.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.