Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Susanne Seluska, ordförande för Vänsterpartiet i Kronobergs län, beskriver dagen då hennes parti röstade bort regeringen som tung. Foto: Oskar Mattisson/SVT

V-ordföranden i Kronoberg: ”En tung dag”

Uppdaterad
Publicerad

Vänsterpartiet hålls ansvariga för att regeringen nu fallit. Men länsordföranden i Kronobergs län anser att partiet agerat helt rätt.

Samma januariöverenskommelse som fanns 2019 när Vänsterpartiet släppte fram Stefan Löfven som statsminister gällde i dag när de röstade bort honom. Agerandet har kallats oansvarigt och oseriöst. Men Vänsterpartiets ordförande i Kronobergs län, Susanne Seluska, står upp för partiets linje.

– Vi har sagt redan från början att vi kan utgöra regeringsunderlag, men det fanns två punkter som vi inte kunde gilla. Då var vi tydliga med vad som händer om de drivs igenom, så det är ingen nyhet.

”En tung dag”

Men hon hade önskat att de aldrig hamnat här.

– Det är en tung dag. Vi är någonstans där vi egentligen inte vill vara. Vi är jätteledsna att det har behövt gå så här långt, men å andra sidan måste vi stå upp för en fråga som är så viktigt för oss och för våra välja och för tre miljoner hyresgäster, säger Susanne Seluska.

Räds inte extra val

Nu väntar antingen extraval eller nya talmanrsundor. I nuläget har Vänsterpartiet ingen riksdagsledamot i vare sig Kronobergs eller Kalmar län, men Susanne Seluska räds inte ett extraval.

– Det är lite svårt att säga hur väljarna kommer resonera när det rör sig om en mandatperiod på ett år. I opinionsundersökningar är det ju många som håller med oss i själva sakfrågan kring marknadshyror.

Även om Vänsterpartiet nu visat musklerna och fått regeringen på fall finns det enligt Susanne Seluska ingen stolthet eller nöjdhet över det som hänt.

– Vi har inte vunnit något, men vi måste stå upp för det vi tror på. Vi kommer aldrig stödja ett förslag om marknadshyror, oavsett vem som driver det.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer