Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Sjukvårdsdirektören Roger O Nilsson (mitten) har idag skrivit under ett beslut som innebär att Maria Wiltz och Lena Andersson Nazzal tvingas petas från sina tjänster. Foto: SVT

Region Kronobergs toppchefer petas – mitt i pandemin

Uppdaterad
Publicerad

Primärvårdschefen och vaccinsamordnaren Lena Andersson Nazzal blir av med jobbet, mitt under pandemin. Samma sak gäller sjukhuschefen Maria Wiltz. Båda två är idag mycket centrala personer i det pågående pandemiarbetet.

– Timingen är dålig, säger Lena Andersson Nazzal till SVT.

Primärvårdschefen Lena Andersson Nazzal har under pandemin haft rollen som vaccinsamordnare och har organiserat den omfattande vaccineringskampanjen mot covid-19 som pågår i länet.

I går fick hon beskedet att hennes förordnande som primärvårdschef sägs upp i förtid, bekräftar Lena Andersson Nazzal för SVT. Trots att hon hade två år kvar på sitt uppdrag.

Hon har kvar sin anställning och har sex månaders uppsägningstid på de uppsagda arbetsuppgifterna. När tjänsten läggs ut kommer hon inte söka den på nytt, säger hon till SVT.

– Jag vet inte vad som händer med mina arbetsuppgifter de kommande sex månaderna, säger hon.

Men hon kommer fortsätta med sina arbetsuppgifter tills någon annan tar över.

Lena Andersson Nazzal säger att hon känt till att omorganisationen inom primärvården varit på gång, men hon tycker att tidpunkten är illa vald.

Påverkar inte rollen som vaccinsamordnare

Enligt hälso- och sjukvårdsdirektör Roger O Nilsson påverkar omorganisationen inte direkt rollen som vaccinsamordnare. Lena Andersson Nazzal uppger att hon inte vet hon kommer fortsätta i rollen.

Även sjukhuschefen Maria Wiltz, som haft en central roll i planeringen kring covidvården har fått sitt chefsförordnande uppsagd. Maria Wiltz kommer inte heller söka uppdraget på nytt, uppger Roger O Nilsson till SVT. En psykiatrichef har tidigare lämnat sitt uppdrag på grund av omorganisationen.

Han förklarar beslutet att säga upp toppcheferna från sina roller med att det är en pågående omorganisation, kopplat till Region Kronobergs satsning på ”nära vård” – som enligt Roger O Johansson ska skapa mer sömlös vård mellan tillexempel primärvård, psykiatri och rehab.

Är det lämpligt att göra den här typen av omorganisering just nu?

– Oavsett när vi gör det kommer det att påverka personer. Vi kommer även ha en lång vaccinering och uppskjuten vård att ta igen som kräver mycket av organisationen. Därför vill jag nu ge cheferna möjlighet att ta ställning till om de vill fortsätta, säger han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Corona i Kalmar och Kronobergs län

Mer i ämnet