Så försöker polisen kartlägga seriebrännare

Uppdaterad
Publicerad

Efter ett 50-tal bränder på fyra månader i Högsby har polisens nationella operativa avdelning, NOA, gjort en geografisk profilering för att se om det finns några mönster i bränderna och om det kan avslöja något om gärningspersonen.

Polisen Jonas “Jocke” Hildeby som sedan 2004 ägnat sig åt geografisk profilering beskriver geografisk profilering som resan till och från brottsplatsen. 

– Vi tar naturligtvis hänsyn till de platser som är angivna men också de rörelser som finns med i beskrivningen, säger Jonas Hildeby.   

Bränderna i Högsby

Geografisk profilering är ett verktyg som polisen använder och det har funnits i Sverige sedan 2004. I dag är det tre personer som jobbar heltid inom området och en av dem är Jonas “Jocke” Hildeby. Verktyget kräver att polisen analyserar det insamlade materialet om brottsplatserna och rörelsemönstren utifrån forskning om mänskligt beteende. 

Kan dra slutsatser om gärningspersonens fasta punkter

– Det handlar om att återskapa gärningsmannens mentala kartor. Alla människor lever sitt liv efter en mental karta och den använder vi så fort vi ska göra något i vår vardag. Om man lyckas återskapa en sådan mentalkarta kan man dra slutsatser om var gärningsmannen har sina fasta punkter, säger Jonas Hildeby.  

Sedan den geografiska profileringen etablerats i Sverige har flera fall fått sin lösning med hjälp av verktyget. Geografisk profilering är ingen ovanlig metod vid serieanlagda bränder. Men det är inte alltid som verktyget är effektivt eller ens användbart.  

– Det är mest användbart i emotionella brott, brott som kan inbegripa visst mått av tvångsmässighet. Rationella brott som tex stöld och rån då brukar man inte kunna bli lika exakt i slutsatserna man drar, säger Jonas Hildeby.  

Rapport lämnad till Oskarshamns polisen  

NOA:s geografiska profilering i samband med bränderna i Högsbytrakten har lämnats över i en rapport till polisen i Oskarshamn. Men efter den senaste branden, i söndags kan en ny geografisk profilering behöva inledas. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Bränderna i Högsby

Mer i ämnet