Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Björn Berselius är domare på Kammarrätten/Migrationsöverdomstolen i Stockholm. Han berättar om en dom som han var med och tog beslut för några månader sen, där en 14-årig flicka fick stanna i Sverige. Domen liknar mycket familjen Berishas situation. Foto: Hamed Ubaidi-Karlsson/SVT/Pressbild

Vägledande dom kan hjälpa Vimmerbyfamilj att stanna i Sverige

Publicerad

Familjen Berisha i Vimmerby kom till Sverige för 15 år sedan. Nu ska de utvisas till Kosovo, där två av barnen aldrig varit tidigare.

Familjen har ansökt om att Migrationsöverdomstolen ska ta upp deras ärende och en tidigare dom kan bli vägledande.

I det aktuella fallet fick en 14-årig flicka, som var född och uppvuxen i Sverige stanna. Migrationsöverdomstolen fattade beslutet bland annat med hänvisning till Barnkonventionen.

Domen kom precis innan julen 2020 och gällde ett ärende som liknar familjen Bersihas. En 14-åriga flicka som var född och uppvuxen i Sverige fick i det fallet uppehållstillstånd.

– Det fallet som jag hade var en 14-årig flicka som föddes i Sverige och aldrig hade varit tillbaka till föräldrarnas hemland, säger Björn Berselius, domare på Kammarrätten i Stockholm, som också är Migrationsöverdomstol.

Grund i barnkonventionen

Domen är vägledande. Det innebär att andra domstolar, som har liknande fall, ska rätta sig efter vad Migrationsöverdomstolen kom fram till.

Björn Berselius menar att barnkonventionen var grunden till varför 14-åringen fick stanna i Sverige.

– I det här fallet tittar vi av naturliga skäl väldigt mycket på Barnkonventionen. Utan konventionsåtagande hade vi inte kunna bevilja uppehållstillstånd, säger Björn Berselius. 

”Är katastrof här”

När SVT Nyheter Småland pratade med familjen Berisha andra veckan i maj berättade pappan Halil att familjen mår väldigt dåligt.

– Alla mår dåligt, mina två döttrar gråter mycket hemma, min son går runt med självmordstankar. Det är katastrof här, sa Halil Berisha.

En del av familjen Berisha hungerstrejkar fortfarande, samtidigt väntar de på svar kring om det blir resning av ärendet i Migrationsöverdomstolen. Utvisningen till Kosovo är satt till den första juni.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer