Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Ekonomiskt våld mot kvinnor ökar Foto: SVT/TT

Ekonomiskt våld mot kvinnor ökar

Uppdaterad
Publicerad

Kvinnor som utsätts för våld i hemmet riskerar att också hamna i en svår ekonomisk situation. Det kan till exempel handla om att mannen genom hot och våld tar sms-lån i kvinnans namn. Någonting som kan få konsekvenser för resten av livet.

På kvinnojouren Blenda i Växjö möter man ofta kvinnor som blivit utsatta för ekonomiskt våld.

– Ofta när kvinnan kommer till oss är hon inte medveten om att man kanske är utsatt för ekonomiskt våld eller hur utbrett det är. Man har inte den inblicken i ekonomin för det är en del som mannen tagit över och kontrollerar, säger Caroline Coucher verksamhetsledare på kvinnojouren.

Det är inte ovanligt att kvinnor som utsätts för psykiskt, fysiskt eller sexuellt våld av en närstående, samtidigt utsätts för ekonomiskt våld, något som kan ta sig uttryck på flera sätt.

Tar sms-lån i kvinnans namn

– Det är väldigt vanligt att man till exempel tar sms-lån i kvinnans namn utan att kvinnan vet om det. Det kan till och med vara så att man står som firmatecknare som kvinna och mannen försätter firman i konkurs, säger Caroline Coucher.

Kvinnojouren som funnits i snart 40 år upplever att problemet med ekonomiskt våld ökat med den digitala utvecklingen.

Risker med digitaliseringen

Marie Eriksson som är lektor i socialt arbete på Linnéuniversitetet håller med. Hon har i ett forskningsprojekt intervjuat 19 kvinnor om ekonomisk utsatthet i samband med mäns våld mot kvinnor.

– I tider av digitalisering ökar männens möjlighet att utöva ekonomiskt kontroll, förtryck och våld över kvinnor i nära relationer. Det kan vara svårare att spåra och veta vem det egentligen är som har skrivit under det här och under vilka omständigheter det har skrivits under, säger Marie Eriksson.

”Kunskapen måste öka”

Både Marie Eriksson och Caroline Coucher säger att kunskapen kring ekonomiskt våld måste öka i samhället och att mycket handlar om hur de utsatta kvinnorna blir bemötta.

– Där har ju alla instanser ett enormt ansvar. Att inte spä på skammen hos kvinnan, när man till exempel söker ekonomiskt bistånd eller går till banken. Jag tror inte att man är medveten om hur illa det egentligen är och att det här faktiskt är en form av våld, säger Caroline Coucher.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer