Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se duellen om strandskyddet i Lessebo kommun mellan miljöpartisten Per-Inge Olsson och moderaten Marcus Dackling i klippet ovan. Foto: SVT / Kajsa Oscarson

Valduell: Strandskyddet i Lessebo kommun

Publicerad

Moderaterna i Lessebo vill locka till sig nya kommuninvånare genom att göra undantag i strandskyddslagen, så att nya hus kan byggas nära sjöarna. Det tycker de lokala miljöpartisterna inte om. SVT lät partierna mötas i en valduell i frågan.

Redan förra valet var strandskyddet en het valfråga i Lessebo kommun. Samtliga partier, förutom MP och V, vill göra undantag i strandskyddslagen så att fler hus nära sjöarna kan byggas.

– Vi vill att det ska bli mer attraktivt att bo i vår kommun. Det är ju inte så att ingen ska få komma nära en strand, vi ska bygga nära stränderna och inte på stränderna, säger Marcus Dackling (M).

Attraktionskraft

Sedan 2018 har kommunen jobbat med att ta fram en plan för landsbygdsområden i strandnära lägen (LIS-plan), och i mars 2022 antog den laga kraft. Nio områden vid sju sjöar är utpekade som framtida platser för bebyggelse.

Det är ett steg framåt för de Lessebopolitiker som vill se fler nybyggda villor vid sjöarna, och samtidigt ett bakslag för de lokala miljöpartisterna.

– Lessebo blir mer attraktivt om vi är rädda om vår natur. Det är en attraktionskraft i sig. Risken finns att byggnader står tomma i många år i framtiden. Vi har sett vad de gamla glasbrukssaneringarna ställt till med, sådant vill vi inte uppleva igen, säger Per-Inge Olsson (MP).

Se Marcus Dackling (M) och Per-Inge Olsson (MP) debattera om Lessebo ska ha fler strandnära tomter i klippet ovan.

Strandskyddets syfte är att långsiktigt trygga förutsättningarna för allemansrättslig tillgång till strandområden och att bevara goda livsvillkor för djur- och växtlivet på land och i vatten.

Strandskyddet gäller 100 meter från strandkanten upp på land och ut i havet.

Det är förbjudet att bygga hus, anläggningar eller annan typ av byggnation inom det strandskyddade området.

Länsstyrelsen kan besluta om att utvidga zonen till 300 meter, eller att göra undantag.

Källa: Naturvårdsverket

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Valet 2022 Småland

Mer i ämnet