Strandnära tomter har blivit en valfråga i Lessebo. Foto: SVT

Strandnära tomter har blivit valfråga i Lessebo

Publicerad

I Lessebo vill politikerna från de större partierna lättare kunna göra undantag i strandskyddslagen för på så sätt locka fler att bosätta sig i kommunen. Det är bara (V) och (MP) som tycker tvärtom.

Det är samtliga partier, förutom (MP) och (V), som vill göra undantag i strandskyddslagen så att fler kan få tillstånd att bygga strandnära.

– Här ute på landsbygden har vi flera mil med strandnära lägen. Så man kan utan problem bygga utan att inkräkta på allmänhetens tillgång till vatten och växtlighet, säger Lars Altgård (S)

Val 2018 Småland

– Det är ju inte i stranden vi ska bygga. Det är ju ändå 50 meter kvar till strandkanten från nuvarande 100, säger Marcus Dackling (M).

Strandskyddslagen innebär att det inte är tillåtet att bygga närmare stranden än 100 meter. Lagen kom till för att värna våra stränder och regleras i miljöbalken.

Svårt att få tillstånd att bygga strandnära

Den som vill bygga närmare en sjö eller annat vattendrag måste söka tillstånd från kommunen eller länsstyrelsen. I dag är det flera privatpersoner som har ansökt hos kommunen om dispens från strandskyddsbestämmelserna. Kommunen har beviljat ansökningarna. Men inte länsstyrelsen som helt kört över kommunen och nekat all form av bebyggelse vid stranden.

– Länsstyrelsen är ofta negativ till våra ansökningar vilket jag tycker känns fel säger Marcus Dackling (M).

Från (MP) tycker man att dispenser ska ges med försiktighet.

– Därmed inte sagt att vi ska utesluta allt strandbyggande utan vad vi menar är att man fortfarande kan söka dispens, men bedömningarna av ansökningarna måste ske restriktivt, säger Per-Inge Olsson (MP)

– Vi är en liten pusselbit i det stora hela men man måste skydda natur och miljö och vara rädd om det som finns, även vatten och stränder, menar Per-Inge Olsson (MP)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2018 Småland

Mer i ämnet