Ylva Hammarstedt visar var vallen planeras

Vall på Öland ska hindra havsvattnet från att svämma över

Publicerad

I Mörbylånga kommun, på södra Öland, planerar kommunen att bygga en flera kilometer lång vall för att förhindra att havsvattnet i framtiden ska stiga så högt att hus och bebyggelse förstörs.

FN:s klimatpanel har slagit larm om att havsvattnet kommer att stiga som en konsekvens att klimatförändringarna. Och runt om i vårt område, rustar sig kommunerna på olika sätt för att möta de förändringarna.

I Mörbylånga är Ylva Hammarstedt arkitekt och vi träffar henne nere vid småbåtshamnen. Hon har flera kartor med sig och berättar om den planerade vallen, samtidigt som hon vecklar ut sina plankartor.

– Det vi tittar på för att säkra för de höjda havsnivåerna, det är en strandvall som är beräknad att gå längs med hela kusten här, säger hon.

Hus skulle förstöras

Skulle havsnivån komma att höjas omkring två meter så skulle det få svåra konsekvenser.

– Jag skulle tro att tre kvarter in, från stranden räknat, där skulle husen vara påverkade med vatten i källaren och så, säger Ylva Hammarstedt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

#vårtklimat - Småland

Mer i ämnet