Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Ortsborna i Knällsberg kämpar för rastplatsen på väg 29 Foto: Kajsa Oscarson/SVT

Ortsbor kämpar för hotad rastplats på väg 29

Publicerad

Tingsryds kommun har fått förfrågan av Trafikverket att överta driften av rastplatsen vid Bräkneån längs väg 29 – men kommunen har inte råd. Nu är ortsborna oroliga över vad som kommer hända med platsen.

Ryno och Eva Johansson driver ett Bed & Breakfast på andra sidan vägen om rastplatsen vid Bräkneån i Knällsberg. De oroas för vad som kommer hända med deras verksamhet ifall rastplatsen avvecklas. Vägen är tungt trafikerad av lastbilar dagligen och på sommaren av turister. 

– De borde frågat oss här i byn, vi ser ju hur mycket den används, säger Eva Johansson.

Anses vara i dåligt skick

Trafikverket utreder just nu skötseln av rastplatsen. Faciliteterna anses vara i så dåligt skick att en nedrustning hotar platsen om inte kommunen tar över.

– Den här rastplatsen håller tyvärr inte måttet, säger Lennart Andersson, regionchef på Trafikverket till SVT. 

Totalt finns det 270 rastplatser i Trafikverkets regi runt om i landet. Målet är att bilister ska ha trettio minuters intervall till varje raststopp.

– Vi fokuserar på de högtrafikerade vägarna, och i detta specifika fall är nyttjandet för lågt, säger Lennart Andersson.

Kommunen vill inte ta över

Men enligt Tingsryds kommuns beräkningar skulle det kosta 120 000 kronor för dem att ta över driften från Trafikverket. Det är en kostnad som man anser är alldeles för hög, och i kommunens teknikutskott har man sagt nej till att ta över.

Knappt en mil norr om Bräkneåns rastplats ligger den större rastplatsen Kungastenarna. Men trots att det finns en annan rastplats nära menar Madelen Gustafsson, boende i Knällsberg, att den mindre rastplatsen vid Bräkneån behövs.

– Det är så enormt mycket lastbilar. Jag anser att det inte räcker med en rastplats här i närheten. Rastplatsen fyller ett stort behov, säger Madelen Gustafsson. 

Frågan om rastplatsen kommer med största sannolikhet avgöras i kommunstyrelsen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer