Siffror från SCB visar att Sverige år 2035 kommer sakna 79 000 lärare. Foto: Jonas Ekströmer/TT

En av sju lärare i Kalmar går i pension inom fem år

Uppdaterad
Publicerad

Det redan skriande behovet av lärare väntas öka ännu mer inom några år. Många lärare, framförallt speciallärare, kommer att gå i pension.

Lärarförbundet har analyserat åldersfördelningen inom lärarkåren i grundskolan i samtliga svenska kommuner och län utgående från statistik från Skolverket

Högst andel i Kalmar

I Kronobergs län var tio procent av lärarna i grundskolan mellan 60 och 65 år under förra läsåret. Länet ligger därmed i närheten av snittet för hela landet. Kalmar län hade högst andel äldre lärare i hela Sverige under samma läsår, och där beräknas var sjunde lärare gå i pension inom fem år.

Brist på speciallärare

Generellt är pensionsavgångarna som störst bland speciallärare och specialpedagoger. I de grupperna är mer än var femte lärare i landet över 60 år.

– Satsningarna på lärarkåren måste fortsätta med full kraft. Menar regeringen allvar med att fler ska få rätt stöd i tid måste de se till att det finns speciallärare som kan ge det, säger Lärarförbundets ordförande Johanna Jaara Åstrand i ett pressmeddelande.

Låg behörighet bland unga lärare

Siffror från SCB visar att Sverige kommer sakna 79 000 lärare år 2035 och Sverige behöver därför en stark återväxt i lärarkåren med fler unga som väljer att utbilda sig till lärare. I Kronobergs län hade 56 procent av lärarna mellan 20 och 29 år pedagogisk högskoleexamen under förra läsåret, och samma siffra uppgick till 49 procent.

– Vi vet vad som krävs för att få köerna att ringla långa till lärarutbildningen och få befintliga lärare att fortsätta i yrket. Lönerna måste upp, arbetsbelastningen ner och vi lärare måste få mer makt över vår yrkesutövning. Att investera i lärare är att framtidssäkra Sverige och möjliggöra innovation och tillväxt, säger Johanna Jaara-Åstrand.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.