”Varför kan vi inte föra en sansad debatt?”

Uppdaterad
Publicerad

Bengt Germundsson (KD) i Markaryd kommenterar inte Dan Johannessons utstpel.

Bengt Germundsson, kommunalråd i Markaryd, tycker att debatten om samvetsklausul för vårdanställda borde föras i en mer sansad ton. Han är övertygad om att det finns möjlighet att förena svensk sjukvård med en samvetsklausul. Den finns i flera andra länder i Europa så varför skulle det inte gå här, undrar Bengt Germundsson.

– Vi brukar vara duktiga på att ta tillvara de flesta minoriteters åsikter i Sverige, så varför kan vi inte lyssna till en liten grupp vårdanställda?

Omtvistad samvetsfrihet

Bengt Germundsson är ett tungt namn inom Kristdemokraterna. Han är kommunstyrelsens ordförande och kommunalråd med 45 % av väljarnas röster i Markaryds kommun i det senaste valet. Han är också en av tre kristdemokrater i Regionfullmäktige Kronoberg, som bland annat annsvarar för hälso-och sjukvården i länet.

Bengt Germundsson vill inte kommentera Dan Johannessons utspel om att vägra vårda kristna.

– En läkare får tycka vad han vill, säger Bengt Germundsson. Jag respekterar varje människas åsikt, men jag kommenterar det inte.

– Vad tycker du om den här debatten?

– Avsikten är ju tydlig, att peka ut Kristdemokraterna som ett moralistiskt parti istället för att föra en sund debatt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Omtvistad samvetsfrihet

Mer i ämnet