Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Kalven attackerades och dödades i en hage fem kilometer söder om Ljungby. Foto: Länsstyrelsen Kronoberg

Varg dödade ungdjur utanför Ljungby

Uppdaterad
Publicerad

Ett ungdjur på nio månader har attackerats och dödats av en varg fem kilometer söder om Ljungby. Rovdjursangrepp på nötkreatur är ovanligt. Det senaste fallet i Kronobergs län var 2015.

Angreppet, som skedde väster om E4:an cirka fem kilometer söder om Ljungby bedöms ha inträffat under natten mellan den 15-16 juli.

Elin Åkelius som är rovdjurshandläggare på Länsstyrelsen Kronoberg vet inte vilken varg det rör sig om.

– Vi har inte indikationer på att det varit varg i området i närtid, men den här tiden på året rör sig vargen mycket, säger hon och fortsätter:

– I och med att vi nu har vargrevir i både Skåne och Jönköpings län går det inte säga varifrån den kommer. Men vi har tagit DNA-prov, så får vi se om det ger något.

Ovanligt med attacker på nötkreatur

De kvarvarande djuren ska enligt länsstyrelsen ha flyttats till en annan hage med lapptyg för att avskräcka vargen från att komma tillbaka.

– Det var en rätt stor kalv, men det fanns inga större djur i hagen, vilket kan ha gjort att vargen vågade sig in, säger Elin Åkelius.

Rovdjursangrepp på nötkreatur är ovanligt, senast fallet i Kronobergs län var 2015.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Ljungby

Mer i ämnet